Nyheter

Kardinal Arborelius mötte krigsdrabbade ukrainare på plats

Befarar svalnat intresse från omvärlden att hjälpa humanitärt

Precis hemkommen från ett besök i Ukraina höjer kardinal Anders Arborelius ett uppfordrande finger rörande den humanitära hjälpen.
– Intresset för deras situation börjar svalna, säger han.

Tillsammans med den katolske biskopen i Trondheim, Erik Varden, besökte kardinal Arborelius Ukraina den 9–10 maj för att visa solidaritet med alla människor i landet som lider just nu. Biskoparna var angelägna att med egna ögon få se konsekvenserna av kriget samtidigt som de ville skapa sig en bild av hjälparbetet och det humanitära stöd som förmedlas till människorna.

Besöket inleddes i Ukrainas huvudstad Kiev varefter biskoparna reste vidare till den krigshärjade staden Iprin och byn Makariv, två platser som angripits hårt av den ryska armén när kriget precis hade börjat våren 2022. Varden och Arborelius mötte volontärer som hjälper krigsoffer och flyktingar i Makiriv med mat. De bistår även med hjälp att renovera sönderbombade bostäder som blivit obeboeliga.

”Blev djupt berörda”

– Vi blev djupt berörda över att man uppskattade vårt besök så mycket. Intresset för deras situation börjar svalna, konstaterar kardinal Arborelius i ett pressmeddelande efter hemkomsten.

Biskopen i Trondheim, Erik Varden, och kardinal Anders Arborelius besöker Kiev i krigets Ukraina, maj 2023.

– På ytan verkar allt normalt i Kiev men alla är på något sätt drabbade av kriget. Man vädjar om fortsatt hjälp för alla offer för kriget och inte minst om vår bön och solidaritet.

Resan till Ukraina gjorde Varden och Arborelius som representanter för Nordiska biskopskonferensen (NBK) som samlar biskopar från alla katolska stift i Norden.

---

Fakta: Kriget i Ukraina

  • Inleddes den 24 februari 2022 när Ryssland gick till attack mot sitt södra grannland Ukraina.
  • Nästan 13 månader senare håller kriget fortfarande på. Militära bedömare säger att en stor motoffensiv från Ukraina är att vänta, troligen före sommaren.

---

Fler artiklar för dig