Nyheter

EFS samlas till årskonferens - inga krisfrågor på agendan

Ordföranden: 2022 har varit ett gott år för oss skulle man kunna säga

I Kristi himmelsfärdshelgen samlas EFS:are från hela landet till årskonferens i Umeå. Inga krisfrågor tycks kasta sin skugga över rörelsen för närvarande, berättar ordföranden LarsOlov Eriksson. Viktigaste beslutet handlar i stället om att hitta rätt kompetens till att ersätta två erfarna styrelsemedlemmar med.

Riset puttrar på spisen och gästerna är i antågande. EFS-ordföranden LarsOlov Eriksson har i vanlig ordning inlett söndagen med att fira gudstjänst i sin hemförsamling i Uppsala. Han ser med förväntan fram emot den stundande årskonferensen, ett inslag i tillvaron han ogärna missar. Närmare 50 årskonferenser har det blivit genom åren för hans del. Hur det blir tillströmningen till årets upplaga kan han inte svara på, men rent allmänt konstaterar han att det på senare år inte är lika enkelt att samla folk som det var förr om åren.

Finns det några frågor på dagordningen i år som känns särskilt brännande eller angelägna för EFS?

– Nej. Jag bedömer att det här är ett typiskt mellanår. Vi har ingen krisfråga som är aktuell. Ett gott år skulle man kunna säga, summerar LarsOlov Eriksson.

Han har som sagt att jämföra med. Han går nu in på sitt nionde år som ledamot i den nationella EFS-styrelsen. Efter det säger stadgarna att man inte kan väljas om. Huruvida han kommer att fortsätta i ordföranderollen sitt sista styrelseår återstår att ses. Det avgörs på årskonferensen.

LarsOlov Eriksson, Uppsala, ordförande för EFS-styrelsen.

Vad skulle du säga är de viktigaste besluten som ni har att fatta?

– Som vanligt är valet av styrelse viktigt och särskilt den här gången när två erfarna ledamöter ska ersättas. Det är viktigt att få in rätt personer, rätt kompetenser i styrelsen. Det andra frågan som är särskilt betydelsefull handlar om framtidsfrågor. Vi ska ju anta en verksamhetsplan för EFS. För rörelsen är det viktigt att få ett gemensamt beslut där. Just nu har vi god ekonomi, annars hade det säkert varit en knepig fråga, konstaterar han.

Vilka är det som slutar i styrelsen?

– Tomas Andersson som sitter på mycket ekonomisk kunskap och som har stor erfarenhet av utlandsarbete. Han är dessutom en av tre som ingår i EFS presidium. Och så Roger Wikström från Skellefteå som har varit en viktig representant för sitt distrikt, för den delen av Sverige.

Ledamöterna i EFS-styrelsen väljs på tre år i taget och kan väljas om två gånger. Fem kandidater har föreslagits av valberedningen, varav två redan har suttit en mandatperiod i styrelsen.

Ni brukar alltid samlas till årskonferens i samband med Kristi himmelsfärdshelgen. Brukar det prägla konferensen på något sätt?

– Nej, konferensen med sin årsmötesdel är väldigt frikopplad från kyrkoåret. För länge sedan hölls konferensen någon gång i juni efter skolornas terminsslut, men då fanns det många lärare och bönder som inte kunde komma för att de inte var lediga.

När man ser programmet med mängder av aktiviteter och samlingar för alla åldrar får man intrycket att det är en konferens som man åker till som familj. Hur viktig är årskonferensen som inspirationskälla för den enskilde EFS-medlemmen?

– Jag tror att det varit och fortfarande är en viktig inspirationskälla. Många medlemmar finns till vardags i ett ganska litet sammanhang och på årskonferensen ser man att EFS ingår i ett större sammanhang. Sedan finns det ju möjlighet att vara med i seminarier där man kan fördjupa sig i mission, teologiska frågor och så vidare. För dem som åker till konferensen tror jag att det betyder väldigt mycket. Inspiration och uppbyggelse har varit två viktiga ledstjärnor när vi har utformat programmet, berättar LarsOlov Eriksson.

Dessutom, tillägger han, låter man den region som är värd för årskonferensen att sätta sin prägel på den. Och eftersom konferensen ambulerar mellan olika regioner från år till år så blir det en möjlighet att bättre lära känna den lokala församlingskulturen.

Vad ser du själv mest fram emot när det gäller årskonferensen?

– Mötet med människor och samtalen i mindre grupper. Sedan ser jag också fram emot att möta dem som röstat på mig och att de ska få veta mer vem jag är. Men allra mest ser jag fram emot mötet med människor.

---

Fakta: EFS årskonferens

  • Arrangeras den 19–21 maj i Umeå. Själva årsmötet startade i digital form redan i måndags 15 maj.
  • Innefattar årsmötesförhandlingar för EFS men också för egna barn och ungdomsorganisationen Salt.
  • Därutöver innehåller programmet gudstjänster, seminarier, mässor, konserter och missionskafé.
  • EFS (Evangeliska fosterlandsstiftelsen) kan beskrivas som en lågkyrklig och nyevangelisk väckelserörelse inom Svenska kyrkan. Den har sina rötter i 1800-talets folkväckelse.
  • 2020 hade EFS cirka 15 000 medlemmar tillhörande någon av de 314 EFS-föreningar och grupper som finns spridda över landet.

---

Fler artiklar för dig