Nyheter

Humanisterna rapporterar ökat intresse för sin stödlinje

“Antalet som ringer till Humanistisk medmänniska har ökat”

Allt fler människor hör av sig till Humanistisk medmänniska. Det uppger Humanisterna som bedriver en telefonlinje för människor som har behov av att prata om livet.

Upplägget känns igen från Jourhavande präst. Skillnaden här är att här svarar en människa som företräder en sekulär livsåskådning. Telefonlinjen Humanistisk medmänniska vänder sig till sökande och ensamma och är öppen för allmänheten sex kvällar i veckan. Tjänsten kostar inget och den som ringer är anonym.

Tjänsten är ett led i en strävan som svenska Humanisterna har att likt sina systerföreningar i Norge, Nederländerna, Belgien och Storbritannien blir mer synliga i samhället. Något Humanisterna tycker är på sin plats eftersom deras bild är att de flesta svenskar saknar religiös tro. Därför är ambitionen att på sikt, likt kyrkan, även finnas på exempelvis sjukhus, universitet, fängelser och i försvaret.

– Det känns viktigt att tillhandahålla livsnära samtal för patienter och andra behövande med en person som delar deras sekulära livsåskådning, förklarar David Rönnegård, ordförande för Humanisterna, i ett pressmeddelande.

Bygger på volontärer

Humanistisk medmänniska är en tjänst som bygger på volontärinsatser och det är föreningens egna medlemmar som den som ringer får tala med. Alla som engagerar sig får genomgå en utbildning, men Humanisterna pekar på att det också är människor som har yrkeskompetens som kommer väl till pass i sådana samtal. Humanisterna påpekar också att flera av volontärerna dessutom är officianter för Humanisterna och därifrån har erfarenhet att möta sörjande och personer som är mitt i en stor livshändelse. Någon terapi handlar det inte om, utan rutinen är att vid behov remittera de hjälpsökande vidare till vårdpersonal.

– Sedan länge har Humanisterna erbjudit humanistiska ceremonier, konfirmation och humanitär hjälpverksamhet, och Humanistisk medmänniska är nu en ytterligare breddning, säger projektledaren Magnus Timmerby.

Tjänsten finns numera också listad hos 1177.se.

---

Fakta: Humanistisk medmänniska

  • En telefonlinje som erbjuder samtalshjälp för ensamma och sökare.
  • Drivs av den sekulära livsåskådnings- och människorättsorganisationen Humanisterna.

---

Fler artiklar för dig