Nyheter

Så tar Smyrna ett långsamt farväl av sin gamla kyrka

Dan Ådahl leder elva söndagskvällar med gästartister i sommar

82 år i en och samma kyrka skakar man inte av sig hur som helst. Så inför höstens flytt till den nybyggda Frihamnskyrkan festar Smyrnaförsamlingen i Göteborg till det på Haga Kyrkogata under devisen ”Sista sommaren i Smyrna”. Det blir elva söndagskvällar på raken med start den 4 juni.

Uppdraget att sy ihop upplägget gick till Dan Ådahl, erkänd låtskrivare som levt och verkat nära musikbranschen en stor del av sitt liv. Eftersom han numera formellt är pensionär fanns utrymmet. Det hörs att han tycker sådant här är roligt, men framför allt ser han det som ett stort förtroende och för det känner han stor tacksamhet.

Upplägget på de elva söndagskvällarna är enkelt och lättbegripligt: Först en timme då tiden delas mellan en gästande artist, någon som delar ett Smyrnaminne och någon av församlingens pastorer som håller en appell. Timme nummer två blir det kafé och lotteri samt auktion av gamla Smyrnaföremål. Inbitna smyrnaiter men även nostalgiskt sinnade i största allmänhet kan då passa på att ropa in en artefakt som hjälper dem att minnas den anrika kyrkolokalen. Dan Ådahl nämner exempelvis två akustiska Levingitarrer ur församlingens instrumentförråd som kommer att gå under klubban.

Ett husband kommer också att finnas på plats och i det är Dan Ådahl kapellmästare. Sista Sommarbandet kallar de sig.

Sista sommaren i Smyrna Göteborg.

När jag ber Dan Ådahl berätta om upplägget och den ambitiösa omfattningen är han snar att betona den känslomässiga laddning som uppbrottet innebär för många. Att bygga ny kyrka var visserligen ett majoritetsbeslut, men absolut inget enhälligt vägval för församlingen.

Värdeladdat gudstjänstrum

– Smyrnakyrkan har varit en ikonisk byggnad för människor genom åren. Många har fattat livsavgörande beslut där. Själva gudstjänstrummet är väldigt värdeladdat och vi har upplevt att man behöver ta farväl av den här byggnaden, förklarar Dan Ådahl och tillägger:

– Fastighetsbolaget Husvärden som har köpt kyrkan har lovat att renovera den varsamt. Lennart Larsson, som äger bolaget, är gammal Smyrnapojke, så han är medveten om vad han har köpt för något. Det är lite trygghet i det.

Gästartisterna har Dan Ådahl haft stor frihet att välja ut. ”Strängmusik” har varit en av utgångspunkterna och utifrån det har ambitionen varit att kunna bjuda på variation.

– Här finns Korsdraget, som är renodlad strängmusik, men även sångarevangelisterna Sarah & David Åström som har gamla väckelsesånger på repertoaren. Några av gästartisterna, som Hasse Hallström och Richard Niklasson, har arbetat i Smyrna tidigare. Sedan har det funnits önskemål om Emilia Lindberg, hon är väldigt stor hos den äldre generationen i Norge, men också i Sverige. Och hon har aldrig spelat i Smyrna tidigare. Sedan tyckte jag det var ballt med El-kvartetten om de kunde återförenas. De gjorde enkla sånger med mer Spotniksaktigt tempo när det begav sig. Och så har jag och Peter Sandwall legat i lumpen ihop, det kändes tryggt, säger Dan Ådahl.

Tonen är entusiastisk. Han förklarar också att Suzanne Murphree, listans mest okända namn, är amerikanska men gift med en norrman och talar flytande norska. Dessutom har hon tävlat i norska tv-talangtävlingen Voice där hon tog sig ända till semifinal.

Albumomslag.

El-kvartetten tillbaka

Efter mitt samtal med Dan Ådahl ringer jag av pur nyfikenhet upp Urban Henricsson, trummis i El-kvartetten som nu alltså ska återsamlas. De tre medlemmar som fortfarande är i livet vill säga. Fortfarande finns de i Ulricehamnstrakten. El-kvartetten bildades 1963. Eller var det möjligen 1964? Urban Henricsson minns inte exakt, men han är rätt säger på att de var det allra första kristna popbandet som bildades i Sverige. Under åren 1965–1967 var de ute väldigt mycket och spelade i kyrkor och på andra tillställningar.

– Dan har varit väldigt påstridig att vi ska göra comeback, berättar Urban Henricsson, men själv vill han helst tona ner förväntningarna.

Någon regelrätt konsert är det alltså inte frågan om. Men en slags återförening på scen i alla fall.

– Vi sa att vi kan ställa upp på en intervju och vi kan spela några grammofonskivor med våra sånger. Carl-Johan Henricsson säger att han kan sjunga ett par sånger med husbandet. Men jag sätter mig inte bakom trummorna. Vi ska inte göra oss till åtlöje. Jag har sagt att om de ställer fram ett par congas kan jag tänka mig att spela på dem, berättar Urban Henricsson.

Senaste gången El-kvartetten tog ton tillsammans var på Urbans 40-årskalas. Året var 1989. Dessförinnan var nog 1967. Nu får publiken en chans att åtminstone se dem och höra dem berätta. En liten bit i det stora pussel som kallas frikyrkans musikhistoria.

---

Fakta: ”Sista sommaren i Smyrna”

  • Ett två timmar långt program som arrangeras elva söndagskvällar i Smyrnakyrkan i Göteborg med start den 4 juni.
  • Följande artister gästar samlingarna: Peter Sandwall, Richard Niklasson, El-kvartetten, Korsdraget, Carina & Urban Ringbäck, Emilia Lindberg, Suzanne Murphree, Simon Ådahl, Ingemar Olsson, Hasse Hallström, Sarah & David Åström.

---

Fler artiklar för dig