– Vi har känt igen Guds Ande även i människor som lever i en samkönad relation. Och om Gud har satt sitt sigill – sin Ande – på en människa, och vi känner att det är en broder eller syster, då är det inte trovärdigt att man inte kan vara med i församlingen. Det går inte ihop, säger EFK-ledarna Linalie Newman och Ingemar Forss.
HJÄLMARGÅRDEN. Dagen möter de två missionsdirektorerna på Hjälmargården några minuter efter att slutrapporten kring samkönade relationer, ”Helighet och barmhärtighet” har blivit offentlig och delas ut och säljs till deltagarna på Evangeliska frikyrkans representantskapsmöte.
De förklarar att inte minst apostlarnas möte i Jerusalem, som beskrivs i Apostlagärningarna 15 i Bibeln, har varit en viktig bibeltext för arbetsgruppen. Där berättas hur apostlarna kände igen den helige Ande i hedningarna, som inte var judar, och att de därmed välkomnades in som kristna och en del av Guds rike.
– På samma sätt har vi sett Anden i människor som lever i en samkönad relation, säger Linalie Newman och Ingemar Forss.
De tycker att det är en positionsförflyttning och ny riktning som görs i slutrapporten, även om hela EFK-rörelsen inte är där i dagsläget.
– Det är ändå en ganska stor grej när vi ger rådet att församlingarna ska döpa, och när vi säger att man kan vara medlem i en församling när man lever i en samkönad relation. Att vi säger att vi igenkänner Guds Ande i dem som lever så här, och som har omvänt sig och döpt sig till Kristus, säger Linalie Newman.
– Detta löser samtidigt ganska många andra frågor. Vad får det för följder om vi ser på människan som del av Guds rike? Det kan vi ha många spännande samtal om framöver.
Behöver erkänna misslyckande
Avhållsamhet är samtidigt fortfarande ett alternativ men kyrkan måste erkänna sitt misslyckande med att erbjuda goda och attraktiva gemenskaper för den som lever ensam, såväl heterosexuella som homosexuella, menar de.
I representantskapets inledning på Hjälmargården trycktes det mycket på att EFK är en missionell rörelse som längtar efter att få se nya människor komma till tro på Jesus. De betonar att detta har varit drivkraften även i arbetet kring samkönade relationer.
– Det finns alltid risk att drivas av tidsandan och anpassa sig – och det ska man inte vara naiv inför. Men när vi har skrapat på ytan i detta så finns det verkligen en missionell längtan. De flesta ser någon framför sig, och den personen vill man kunna ta med till sin församling och dela evangelium till.
[ Arbetsgrupp till EFK:s församlingar: Välkomna homosexuella som medlemmar ]
Blockerar vägen till kyrkorna
De menar att frågan om samkönade relationer också kan blockera vägen till kyrkorna för många heterosexuella svenskar. Ingemar Forss säger att det finns flera berättelser från kyrkorna där människor testar av hur församlingen står i den är frågan innan de ska bestämma om de ska gå dit eller inte.
– Samtidigt finns det olika missionella verkligheter även i Sverige. I vissa förortsområden är man framför allt trovärdig om man är tydlig med att äktenskapet är mellan man och kvinna, säger han.
Linalie Newman fyller i:
– Bara att man är öppen i den här frågan gör inte att någon med självklarhet är mer missionell och frimodig. Men är man trygg i vad man tänker, hur man har bearbetat frågan och vad Bibeln säger, då blir man definitivt frimodigare att vara missionell. Det är vår övertygelse.
Nu är de spända på hur församlingarna och rörelsen ska ta emot rapporten. Missionsdirektorerna förväntar sig att olika röster kommer att höras framöver, efter lördagens presentation, även om de tror sig, och hoppas, ha hittat en väg framåt som kan delas av de flesta inom EFK, så som de känner rörelsen.
Uppsamlingsmöten
Om tre veckor ska de ha ett par första uppsamlingsmöten för att lyssna till reaktioner på slutrapporten – både från pastorer och från vanliga medlemmar. En studioversion av presentationerna på Hjälmargården ska också göras och skickas ut framöver.
I baptistisk anda säger Ingemar Forss och Linalie Newman sig vara stärkta i att ha tilltro till ett Gudsskeende i processen. De vill vara en rörelse där styrelsen inte springer före och bestämmer, utan man har tilltro till att vanliga människor kan läsa Gud ord och bearbeta tillsammans, även när det finns spänningar i en fråga och handlar om ganska komplexa saker.
[ Alliansmissionen ska diskutera synen på homosexualitet och äktenskap ]
Spretande grupp ett profetiskt tecken
Äktenskapsfrågan, som har aktualiserats av ett par församlingar vid sidan av arbetsgruppens uppdrag, får vila ännu en tid innan den tas upp till bearbetning i styrelsen, uppger de.
– Vi har känt att processen med en arbetsgrupp som spretar i sig själv är ett profetiskt och hoppfullt tecken till en hel rörelse. Vi har utmanat varandra i ärlighet och fördjupat bibelsamtalet. Vi har känt att det bär, säger Ingemar Forss.
De lyfter också fram att församlingarna och deras representanter har varit inblandade i olika samlingar längs resan. Och tror därför att många kan känna igen sig.
– Men visst har frågan också inneburit sömnlösa nätter och mycket kamp för många av oss i arbetsgruppen, säger Linalie Newman.