Nyheter

Pionjära satsningar i fokus för Alliansmissionen

SAM och SAU förbereder sig för årskonferens på Gullbrannagården utanför Halmstad

Pionjära satsningar och rekrytering av ungdomsledare. Det är ett par frågor på agendan när Svenska alliansmissionen samlas till årskonferens i Kristi himmelsfärdshelgen.

SAM:s årskonferens hålls som vanligt på Gullbrannagården utanför Halmstad.

– Där känner vi oss hemma och vet att det fungerar praktiskt med gudstjänster, förhandlingar, seminarier, måltider och andra samlingar som hör en årskonferens till, berättar ordförande Stefan Elg.

Mellan 250 och 300 ombud är anmälda. Dessutom väntas ytterligare några hundra personer vara med på konferensen, där även Svenska alliansmissionens ungdom, SAU, kommer att hålla sitt årsmöte.

– Våra årskonferenser brukar vara en fest för hela familjen. Parallellt med årsmötena har vi också ett särskilt program för barn och unga. Det är viktigt att alla åldersgrupper känner sig hemma, menar Stefan Elg.

Gullbrannagården med kurs- och lägerverksamhet samt camping drivs av Svenska Alliansmissionen, men används av många fler.

“Svår och komplex fråga”

Två motioner har lämnats in. Den ena föreslår att ungdomsledarna i SAM:s församlingar ska anställas av samfundet på riksnivå. Den andra handlar om behovet av fler pionjära satsningar.

Man i glasögon.

– På flera platser i landet har vi redan sådana satsningar, till exempel i olika förortsområden i Stockholm och Göteborg. Men vi behöver arbeta vidare och blåsa lite mer liv i det engagemanget, säger han till Dagen.

Synen på äktenskap och homosexualitet är en annan aktuell fråga som kommer att tas upp på konferensen. Den bearbetas i de flesta frikyrkliga samfunden och i många församlingar runt om i landet.

– I höstas bjöd vi in församlingsledningar till samtal om detta. Jag har själv varit med och det har varit väldigt uppskattat. Det är en svår och komplex fråga där vi tillsammans vill hitta vägar framåt, framhåller Stefan Elg.

Något beslut i hbtq-frågan kommer dock inte att fattas under årsmötet, utan SAM arbetar vidare med frågan.

Evangelist på besök

Britta Hermansson, evangelist i Equmeniakyrkan, och Fredrik Lignell, pastor inom Evangeliska frikyrkan, medverkar. Det gör även Jonas Melin, Andreas Joakimson och flera andra företrädare för SAM och SAU.

Några stora rockader på ledande positioner inom Svenska alliansmissionen planeras inte. Missionsledaren Ulf Häggqvist har suttit två år och har fyra år kvar på sin mandatperiod.

Konferensen avslutas med en högtidsgudstjänst på söndagen när åtta pastorer ordineras och två internationella medarbetare avskiljs för tjänst.

SAM:s årskonferens pågår 18–21 maj och har temat ”Skaparen och skapelsen”.

---

Fakta: Svenska alliansmissionen

  • 13 551 medlemmar i 145 församlingar.
  • Ett 30-tal utsända missionsarbetare i ett 15-tal länder.
  • Missionsledaren heter Ulf Häggqvist.

---

Fler artiklar för dig