Nyheter

Halshuggna kopter erkänns som martyrer

Påve Franciskus: “De här martyrerna döptes inte bara i vatten och ande”

2015 halshögg Islamiska staten 21 koptiska gästarbetare på en strand i Libyen. Nu har Vatikanen officiellt erkänt männen som martyrer genom att ge dem en egen dag i Katolska kyrkans helgonkalender.

Tillkännagivandet skedde i samband med att påve Franciskus träffade den ortodoxa patriarken Tawadros II i Vatikanen.

– De här martyrerna döptes inte bara i vatten och ande, utan också i blod, ett blod som är kärnan till enhet mellan alla som följer Kristus, sa påve Franciskus.

Enligt nyhetsbyrån AP förklarade påven vidare att de 21 koptiska gästarbetarnas namn i helgonkalendern ”är ett tecken på den andliga enhet som förenar våra två kyrkor”. Påven kysste också reliker från de halshuggna männen som Tawadros II hade med sig som gåva.

Högtidlighöll 50-årsjubileum

Morden på de koptiska gästarbetarna, varav 20 var egyptier, på en strand i Libyen i februari 2015 chockvågor över världen. Redan samma år inkluderade patriark Tawadros II deras namn i ”Synassary”, som enligt Vatican News är den östliga motsvarigheten till det romerska martyrologiet, med namnen på de som vördas som saliga och heliga.

Tidigare i år bekräftade likaså påve Franciskus att männen var helgon – och nu har alltså det officiella erkännandet kommit.

Den koptisk-ortodoxa kyrkan är det största kristna samfundet i Egypten. Det är också en av de orientaliska ortodoxa kyrkor som Vatikanen har relationer till. Patriark Tawadros II:s besök i Vatikanen i veckan markerar att det i år är 50 år sedan kyrkornas dåvarande högsta ledare träffades för första gången.

”Början på en ny era”

Påve Franciskus har återkommande beskrivit ”blodets ekumenik” som något som förenar alla kristna genom hedrandet av martyrer. Men att lägga till nutida martyrer från en annan kyrka i Katolska kyrkans helgonkalender är enligt biskop Brian Farrell en viktig markering.

– Det här är början på en ny era när det gäller relationer, säger biskopen, som är sekreterare på den avdelning inom Vatikanen som jobbar med relationer till andra kyrkor.

Enligt AP kommer de halshuggna männens festdag troligtvis att bestämmas till den 15 februari. Det var det datumet 2015 som en video på avrättningarna släpptes och det är det datumet som den koptisk-ortodoxa kyrkan hedrar männen.

---

Fakta: Morden på de koptiska gästarbetarna

  • Männen, 20 egyptier, och en från Ghana, kidnappades av en IS-grupp i Sirte, Libyen, vid två separata attacker i december 2014 och januari 2015. Den 15 februari släpptes en video som visade hur männen halshöggs.
  • En vecka efter halshuggningarna erkände patriark Tawadros II männen som helgon.
  • Våren 2018, efter att IS hade tvingats lämna Libyen, kunde kropparna efter de halshuggna egyptierna återföras till Egypten där de begravdes i en kyrka som är uppkallad efter dem. Hösten 2020 begravdes även den halshuggna mannen från Ghana i samma kyrka.

---

Fler artiklar för dig