Nyheter

Skattjakt på krematorium väcker reaktioner

Kyrkogårdschef: “Inte alla pratar gärna om döden och vill påminnas om den”

På lördag öppnas krematoriet i Borås för första gången för allmänheten. Och med en skattjakt vill pastoratet locka barnfamiljer. Initiativet har hyllats och kritiserats – många menar att krematoriemiljön riskerar att skrämma upp barn i onödan.

”Följ med på en spännande rundvandring i krematoriet där personalen visar och berättar vad som händer från det att kistan kommer till krematoriet till att urnan sänks ner i jorden.”

Så skriver Svenska kyrkan i Borås på pastoratets webbplats där det även framgår att barn ska få leta efter så kallade asktroll i lokalerna.

– Vi jobbar ju mycket med aska och vi har skorstenen där det kommer ut rök, så det är på grund av den kopplingen som figuren har plockats fram, säger kyrkogårdschefen Stefan Bärve till Göteborgs-Posten.

Förhoppningen med lördagens inbjudan är att avdramatisera synen på döden och krematoriet. Och Stefan Bärve tror att barnen kan spela en viktig roll.

– Unga människor vågar ofta fråga saker som vi vuxna inte vågar fråga. Och i det här läget så kan ju barnen faktiskt hjälpa föräldrarna, deras frågor kommer ju från hjärtat, säger han till GP.

”Låt barn vara barn”

Efter rapporteringen i GP har initiativet uppmärksammats av såväl andra tidningar som radio och tv. Och på sociala medier har diskussionerna gått varma. TV4:s Facebooksida är ett exempel. Där har fler än 350 kommentarer skrivits. Majoriteten handlar specifikt om satsningen på barn. Vissa menar att den är bra, andra anser att barn inte i onödan ska utsättas för tankar på döden.

”Låt barn vara barn. Låt dem få leva i sin fantasivärld och i sin utvecklingsprocess. Snarare kan alltför mycket information av känsliga saker göra dem rädda, ge oro och mardrömmar”, skriver en person.

– Det här lilla asktrollet har väckt mycket känslor på ett sätt som vi inte planerat. Jag tror det delvis handlar om missuppfattningar, man kanske tror att någon ska vara utklädd till troll. Så är det inte, säger Stefan Bärve till Kyrkans tidning.

– Vi sticker kanske ut näsan lite, och man har förstås rätt att tycka till om det. Inte alla pratar gärna om döden och vill påminnas om den. Men vi vet att det finns många frågor som inte ställs, och här får man chans att göra det. Barn vågar fråga andra saker än vuxna, fortsätter han.

---

Fakta: Begravningsverksamheten i Borås

  • Inom Borås pastorat finns fem begravningsplatser (S:t Sigfrids griftegård, S:ta Birgittas griftegård, S:ta Ansgars griftegård, Brämhults kyrkogård samt Caroli kyrkogård). Pastoratet ansvarar för drift och skötsel av dessa, samt av krematorium och begravningskapell.
  • Pastoratsbor har möjlighet att fritt välja mellan begravningsplatserna. De flesta gravsättningar sker i dag på S:t Sigfrids griftegård som också är pastoratets största begravningsplats.
  • Krematoriet ligger på S:t Sigfrids griftegård.

---

Fler artiklar för dig