Nyheter

De firade Israels 75-årsdag - medan raketerna regnade över det heliga landet

“Jag önskar så av hela mitt hjärta fred i Mellanöstern”, säger Alf Svensson

Det blev ett kärt återseende i riksdagen då Göran Persson och Alf Svensson möttes för att fira Israel 75 år. Samtidigt, i Israel, sprang människor in i skyddsrum efter omfattande raketattacker.

– Det är fantastiskt, säger den tidigare KD-ledaren Alf Svensson när han kliver in i Nubiska rummet i riksdagen för att vara med och fira Israel 75 år.

– Jag tillhör dem i salen som kom ihåg 1948 när Israel bildades. Jag minns hur glad pappa Robert blev.

Alf Svensson är själv 84 år och bubblar fortfarande av anekdoter som i fornstora dagar, även om tempot numera skruvats ned en aning. Innan han går in till de övriga i salen berättar han för Dagen om klädeshandlaren i Trelleborg som han och hans pappa besökte innan Israel bildades.

– Varje gång hälsade han ”Nästa år i Jerusalem”. Jag tyckte att det var så fascinerande. Som barn kunde jag faktiskt mer om Israels geografi än om Sveriges, säger Alf Svensson.

Göran Persson (S) och Alf Svensson (KD) på plats i riksdagen för att fira Israel 75 år.

Jippo och raketer

Inne i Nubiska rummet är det fullt med folk. Svenska och israeliska flaggor är uppsatta bredvid varandra och det är Riksdagens vänförening Sverige-Israel som står för inbjudan till arrangemanget som sker i samarbete med tio andra organisationer. Samtidigt som detta glada jippo sker inne i Sveriges riksdag sprids nyhetsbilder på israeler som springer till skyddsrummen då hundratals raketer skjuts in över landet från Gaza. Det är numera en välkänd våldsspiral där raketattacker bemöts med bombningar, den här gången riktade mot terrororganisationen Islamiska jihads ledargarnityr.

– Det är sorgligt att man inte kan nå fred, säger Alf Svensson.

– Jag önskar så av hela mitt hjärta fred i Mellanöstern.

Sedan slukas han upp av det övriga sällskapet där många kommer fram och vill trycka hans hand.

Engagerad statsminister

Några minuter senare kommer ännu en av den moderna svenska politikens mest tongivande gestalter in genom dörren, den tidigare statsministern Göran Persson (S).

– Jag har haft ett livslångt engagemang för staten Israel. Jag har beundrat landet och ibland våndats över utvecklingen, säger han till Dagen.

– Ingen kan ta ifrån Israel positionen som en levande demokrati i en orolig del av världen. Man har i praktiken varit i konflikt med sin omgivning sedan man bildades 1948, men ändå lyckats bevara en vital demokrati.

Funnits ett hopp

Tyvärr, fortsätter Göran Persson, är de raketattacker som i samma stund sker mot Israel inget nytt utan det har snarare varit en del av Israels historia.

– Men hela tiden har det funnits människor i Israel som formulerat ett hopp. Ett hopp med demokratiska värderingar.

Har du några speciella minnen från Israel?

– Det är klart att mötet med Ariel Sharon var mycket speciella, berättar Göran Persson om hur han lärde känna den tidigare israeliske premiärministern.

– Det var en riktigt begåvad person med stor humor, som faktiskt kritiserade mig och vår behandling av samerna. Det var så vår relation började.

Bet du tillbaka?

– Naturligtvis. Men med glimten i ögat, svarar Göran Persson.

Ariel Sharon var Israels premiärminister i början av 2000-talet men drabbades av en stroke år 2006 och låg sedan i koma fram till sin död.

Kärt återseende

Även Göran Persson slukas snart upp av sällskapet inne i Nubiska rummet där det finns många som gärna vill hälsa på den tidigare statsministern. Men ett möte står högre i kurs än andra. Det är när de gamla politiska rivalerna Göran Persson och Alf Svensson får återse varandra. De skiner upp som små solar och skakar hand som de bästa av vänner. Genom årens lopp har de varit oense om mycket, men just när det gäller Israel har deras hjärtan klappat samstämmigt.

Göran Persson (S) och Alf Svensson (KD) på plats i riksdagen för att fira Israel 75 år.

---

Fakta: Israeljubileet

  • Onsdagen den 10 maj firades Israel 75 år inne i Nubiska salen i riksdagen.
  • Det var Riksdagens vänförening för Sverige-Israel som bjudit in, där Magnus Oscarsson (KD) är ordförande.
  • Samtidigt som det var ett samarrangemang mellan flera andra aktörer, bland annat Vänförbundet Sverige-Israel, Elida och Shalom över Israel.

---

Fler artiklar för dig