Nyheter

Carl Lentz: Det har varit en jobbig resa

Tidigare Hillsongpastorn uttalar sig för första gången efter avskedandet

I slutet av 2020 fick Carl Lentz lämna uppdraget som huvudpastor för Hillsong i New York. Nu uttalar han sig för första gången om tiden därefter.
”Det har varit en jobbig resa, men vi håller ihop”, skriver han på Twitter om familjen som numera bor i Tulsa, Oklahoma.

Det har gått 2,5 år sedan Carl Lentz, efter avslöjande om otrohet, tvingades bort från Hillsong i New York. ”Jag var otrogen i mitt äktenskap, den viktigaste relationen i mitt liv, och hålls ansvarig för det. Detta misslyckande beror enbart på mig och jag tar fullt ansvar för mina handlingar”, skrev han då.

Sedan dess har det varit nästan helt tyst om Carl Lentz som grundade Hillsong i New York 2010 och som under ett decennium var en hyllad pastor.

Men den 19 maj har en dokumentärserie om Hillsongrörelsen i fyra delar, ”The Secrets of Hillsong”, premiär i USA. Såväl Carl Lentz som hans hustru, medverkar i dokumentären och i en trailer, som nu har släppts på Youtube, konstaterar Carl Lentz bland annat att det fanns flera stora lögner i hans liv.

Nytt uppdrag i ny församling

I ett längre inlägg på Instagram utvecklar han sina tankar.

”Det enda jag önskade var att bevisa för min fru och mina barn att jag kunde ställa upp för dem på ett sätt som jag aldrig hade gjort förut. Även om vi har en lång väg att gå, med mycket arbete, mycket ärlighet och mycket bön, har vi landat i en vacker, glädjefylld och medvetet ärlig plats”, skriver han.

För en dryg månad sedan berättade Dagen att Carl Lentz hade fått ett nytt uppdrag. Denna gång i den fristående megakyrkan Transformation Church i Tulsa, Oklahoma – dock inte som pastor utan som en del av ledningsstaben med fokus på strategiska frågor.

På Instagram förklarar han den nya rollen.

”Jag predikar inte, ansvarar inte för människor, min uppgift är att hjälpa till att ge perspektiv och kunskap där jag kan. Jag kan också berätta att det som ger mig glädje och hopp är att veta att det jag har gått igenom, det jag har gjort tidigare kan hjälpa så många andra. Det kan jag göra på så många olika sätt, både inom och utanför kyrkan.”

En del av helandeprocessen

Han tillägger att han kommer att stå med öppna armar för den som har kämpat med beroende eller annan typ av destruktivitet.

När det gäller den nya dokumentärserien, som alltså har premiär nästa fredag, säger Carl Lentz att beslutet att delta i inspelningen var en del av helandeprocessen. Han betonar också att varken han, eller hustrun, har påverkat innehållet eller tittat på serien i förväg.

”Vi får se den samtidigt som världen gör det. Vi var inte intresserade av skuldförskjutning eller att rikta ansvaret någon annanstans, vi fokuserar på mina misstag och sammanhanget för det som hände. Jag kan ärligt säga att när du kommer till en plats i ditt liv som är fyllt av ärlighet och frihet, när du har gått igenom helvetet och du inser att Gud fortfarande är med dig är det så befriande”, skriver han på Instagram.

---

Fakta: Carl Lentz

  • Född: Den 6 november 1978.
  • Familj: Gift med Laura Lentz sedan 2003. Tre barn.
  • 2010 var Carl Lentz en av grundarna av Hillsong i New York. Han ledde församlingen fram till i november 2020 då han avskedades. Enligt Hillsongs dåvarande internationella ledare Brian Houston berodde detta på ”ledarskapsfrågor och förtroendebrott, plus ett färskt avslöjande om moraliska felsteg”.

---


Fler artiklar för dig