Nyheter

Andreas Nielsen invald i Hillsongs globala styrelse

“Är man del i något så behöver man ta ansvar och vara en del av lösningen”

Färre anställda pastorer än tidigare i Hillsongs globala styrelse. Men Hillsong Swedens lead pastor Andreas Nielsen är numera invald som en av dem.
– Jag vill steppa upp och ta min del av ansvaret, säger han.

Hillsongrörelsen finns i 33 länder och samlar varje vecka över 100 000 människor till gudstjänst. Men de senaste åren har varit turbulenta på ledarfronten globalt, med diskussioner kring hur kreditkort har hanterats, alkoholbekymmer, otrohetsaffärer med mera, och där flera församlingsgrupper i USA, men även i Norge, har lämnat rörelsen.

Andreas Nielsen har efter en rekryteringsprocess med nomineringar, intervjuer och tester valt att tacka ja till att bli en av knappt tio medlemmar i den globala styrelsen.

Varför har du tackat ja till att bli en del av Hillsongs styrelse?

– Därför att jag djupast sett upplever att jag är kallad till att vara med och bygga visionen. Jag är en av dem som har varit lead pastor längst tid globalt. När frågan kom efter nomineringar så övervägde jag det noggrant och sökte råd. Jag insåg att är man del i något så behöver man ta ansvar och vara en del av lösningen, säger Andreas Nielsen till Dagen.

Majoritet icke-anställda

Han berättar att den nya styrelsen har en majoritet av ledamöter som inte är anställda i kyrkan, men med stor ekonomisk och juridisk kunskap. Ordföranden heter Stephen Crouch. Men det finns ändå tre pastorer med. Ledaren för Hillsong globalt, senior pastor Phil Dooley i Australien, samt Mário Rui Boto, lead pastor i Portugal är de två andra.

Hur skulle du säga att Hillsong globalt mår just nu?

– Bättre och bättre. På vissa ställen jättebra och på vissa ställen finns utmaningar. Inte minst finns det svårigheter kopplade till Australien och USA. Vi har lärt oss väldigt mycket och kommer att ha stor nytta av det inför framtiden.

– Generellt skulle jag säga att det finns en enorm framtidstro. När man får pröva sin överlåtelse, och kommer fram till att tro på sammanhanget och att det är fött av Gud, så blir överlåtelsen till uppdraget ännu starkare.

Sverige fortsatt prioritet

– Det finns mycket kvar att göra, men också mycket att vara tacksam för. Inte minst här i Sverige, vilket är min prioritet även fortsättningsvis.

Hur har Hillsong i Sverige påverkats av den turbulens som varit globalt?

– När bilden av någon du ser upp till krackelerar så går det inte obemärkt förbi. Det har jag en jätterespekt för. Sedan hanterar vi det på olika sätt. Jag är tacksam över hur många mogna människor det finns här, med förankring i Gud och i sin lokala församling. Vårt fokus är att gräva där vi står, och att lära oss där vi är under resan.

Vilka är din och den globala styrelsens viktigaste uppgifter framåt?

– Hillsong är en stor och komplex global kyrka. Det är lite som att ha syskon. Har du många syskon så har alltid någon en bättre säsong medan andra har utmaningar. Hos oss finns hela spektrumet. Största utmaningen är att bygga något som är hållbart, att fortsätta det vi gjort i 40 år, men med ännu bättre riktlinjer och styrning för att det ska vara hållbart.

Andreas Nielsen kopplar det till hur Hillsong globalt i dag formulerar sitt uppdrag kring tillväxt.

– Vi bygger en hälsosam kyrka som förvandlar liv genom Kristus.

Fler artiklar för dig