Nyheter

Analys: Väntan på upptrappning av våld efter angrepp mot Gaza

Militärt svar ökar spänningen - efter att palestinier skjutit mer än 100 raketer mot Israel

TEL AVIV. Israel väntar på den palestinska hämnden efter att ha dödat tre befälhavare i den terrorstämplade gruppen Islamiska Jihad – och minst tio civila – i Gaza. Svaret väntas bli omfattande raketangrepp, något som kan leda till krig om också Hamas ger sig in i striden.

Israeliskt flyg genomförde natten till tisdagen sin största attack mot Gaza sedan i augusti. Angreppet var ett svar på att palestinier sköt mer än 100 raketer från Gaza mot Israel en vecka tidigare. Och detta i sin tur ett inslag i den ändlösa serie av våldsaktioner och motaktioner som präglar den israelisk-palestinska konflikten i allmänhet sedan mer än 100 år och Gaza i synnerhet de senaste 15 åren.

Nu är våldsspiralen i full sving igen. Läget är spänt i främst södra Israel där invånarna har fått order att hålla sig ”nära” skyddsrum i väntan på en palestinsk motattack. Men palestinierna kan också skjuta raketer mot Tel Aviv och centrala Israel.

Hamas agerande avgörande

I så fall kan det utvecklas till mer än en vanlig ”rond”. Till en större och längre konfrontation, ett krig mellan Israel och Hamas som fyra gånger under de senaste årtiondena: 2008, 2012, 2014 och 2021.

Det hänger på om Hamas, den palestinska islamistgruppen som styr Gaza, deltar i striderna. Eller väljer att hålla sig utanför som under våldsamheterna i augusti förra året då Islamiska Jihad kämpade ensamt på den palestinska sidan. Utan Hamas kan konflikten begränsas – och det är vad Israels politiska och militära beslutsfattare hoppas på.

Både Hamas och Islamiska Jihad säger att Israel ska få betala ett högt pris för de dödliga attackerna. Israeliskt flyg dödade befälhavare i Islamiska Jihad men också familjemedlemmar och boende i närheten. Minst tio civila, bland dem kvinnor och barn, begravdes tillsammans med de tre höga militära cheferna på tisdagen.

100 raketer mot Israel

Den israeliska attacken kom efter det att de militanta palestinska grupperna i Gaza sköt mer än 100 raketer mot städer och byar i södra Israel förra veckan. Detta sedan Khader Adnan, en ledande medlem av Islamiska Jihad, hade dött i israeliskt fängelse efter en 87 dagar lång hungerstrejk. Adnan, som hungerstrejkat flera gånger tidigare och var fängslad utan rättegång, sågs som en symbol för det palestinska motståndet.

Också Hamas deltog i raketbeskjutningen förra veckan.

Blodigare än på länge

Samtidigt är den israelisk-palestinska konflikten blodigare än på många år med ett 100-tal palestinska dödsoffer och ett 20-tal på den israeliska sidan hittills i år. Israelisk militär riktar dagligen attacker mot militanta palestinier på Västbanken och dödssiffrorna skjuter i höjden, både bland medlemmar av väpnade grupper och civila.

Till bakgrunden hör också att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans regering är i svår kris sedan de försökt att snabbt genomföra en radikal förändring av landets rättssystem. Hundratusentals israeler demonstrerar varje vecka mot dessa förändringar som de anser hotar landets demokrati – och Netanyahu är pressad. Men en militär kris ökar den nationella enigheten och kan dämpa protesterna, åtminstone några dagar.

Kritik och beröm från högerkanten

Sannolikt är dock den politiska bakgrunden till Israels attack en annan. Nämligen att partierna på yttersta högerkanten i Netanyahus koalition har riktat stark kritik mot premiärministern. De har bojkottat regeringsmötena i protest mot att det israeliska svaret på raketerna från Gaza förra veckan var ”för svagt”. Efter tisdagens attack får nu Netanyahu i stället beröm av dessa partier.

Nu väntar av allt att döma en större upptrappning. Frågan om det blir ”några dagars” strider som Israels militärledning räknar med, enligt israeliska medier. Eller ett nytt Gazakrig. Hamas har troligen svaret på den frågan.

Fler artiklar för dig