Nyheter

Vänsterpartiet tog konstverket ”Ecce homo” till EU-parlamentet

“Det klart att jag vet att högernationalisterna och de högerkonservativa ogillar den här utställningen”

Fotografen Elisabeth Ohlson gläds nu åt att få reta upp politiker som hon kallar fascister och religiöst konservativa, då hennes fotoutställning ”Ecce homo” nått EU-parlamentet. Bakom initiativet står Vänsterpartiets Malin Björk.

Utställningen ”Ecce homo” från 1998 väckte genast debatt med sina bilder på Jesus i olika homosexuella miljöer. När den samma år fick ställas ut i Uppsala domkyrka blev reaktionerna starka och anklagelser kom att det var olämpligt att sexualisera Jesus på det sättet, exempelvis bilden då han naken låter sig döpas, en mycket ovanlig tolkning av bibelberättelsen.

Nu, 25 år senare, har utställningen nått EU-parlamentet. Även i detta fall vållar Elisabeth Ohlsons bilder uppståndelse och krav har ställts på att vissa av bilderna ska plockas ned.

Gillar kritik

Fotografen själv verkar närmast njuta av kritiken. På hennes Facebook-konto beskriver hon med förtjusning hur de mer konservativa politikerna i Europa kritiserar hennes bilder med bibliskt hbtq-tema.

”Nu kräver de spanska fascisterna att mina bilder ska tas ned”, skriver hon och lägger ut en länk till spansk media och kritik från nationalistpartiet Vox som menar att bilderna är blasfemiska.

”Även en polsk parlamentariker rasar. Nu ska jag sluta plåga er med alla fascister och konservativa religiösa”, skriver hon dagen efter med en länk till polsk media.

Vänsterpartiet öppnade

Den som möjliggjort att ”Ecce homo” kan ställas ut på ett vernissage i Europaparlamentet i Bryssel är Vänsterpartiets Malin Björk, partiets EU-parlamentariker. Hon förklarar i ett pressmeddelande att hennes partikollega Marianne Eriksson redan 1999 ville att bilderna på Jesus i hbtq-miljö skulle ställas ut i EU-parlamentet men fick då nej. Men nu har det alltså blivit möjligt.

– Jag tror att konst kan förflytta mönster och ändra människor, så det känns oerhört viktigt att de här verken får ta plats i en institution som EU-parlamentet, säger Malin Björk, via ett pressmeddelande.

– De visar en annan bild av religion, kärlek och medmänsklighet. Jag har fått mycket uppskattning för att vi faktiskt till slut lyckades få visa verken i det här huset.

Även hon verkar snarast se det som en fjäder i hatten att fotografierna drar på sig kritik från konservativt håll.

– Det klart att jag vet att högernationalisterna och de högerkonservativa i Europa ogillar den här utställningen, men mitt politiska arbete går ut på att arbeta för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, hbtqi-rättigheter och flyktingsolidaritet, säger Malin Björk.

---

Fakta: Ecce homo

  • Ecce homo är en fotoutställning från 1998 gjord av fotografen Elisabeth Ohlson.
  • Den föreställer bibliska berättelser fast med hbtq-teman.
  • Bilderna har genom åren skapat stora rubriker, inte minst då utställningen visades i Uppsala domkyrka.

---

Fler artiklar för dig