Nyheter

Kyrka ordnar mensskydd på skola - som diakonal insats

“Jag tycker det är ett bra initiativ av Svenska kyrkan” säger rektorn

Svenska kyrkan i Borensberg utanför Motala har beslutat att hjälpa en skola med mensskydd på toaletterna. ”Vi har en diakonal uppgift”, säger kyrkoherden Ilona Degermark som ligger bakom idén.

De tuffa ekonomiska tiderna sätter sina spår. Bland annat har Svenska kyrkan i östgötska Borensberg lagt märke till att unga tjejer väljer att stanna hemma från skolan för att de inte har råd att köpa mensskydd.

– Det här är ett problem i hela landet. Jag använder själv både Tiktok och Snapchat för att hålla mig à jour, säger Ilona Degermark, kyrkoherde i Borensbergs pastorat, till Corren.

Kyrkan väljer därför att som en del av sin diakonala insats sponsra skolan med just mensskydd, något som ska påbörjas under hösten. Det hela kommer att ske i samarbete med företaget RedLocker som vanligtvis vänder sig till olika arbetsgivare för att de ska kunna erbjuda fria mensskydd till sina medarbetare.

Diakonal uppgift

Kyrkoherden berättar för Corren att hon har samtalat med skolsköterskan och fått reda på att för många unga tjejer är det ofta pinsamt och jobbigt att be om hjälp med det här under skoltiden. Det kan också uppstå en del pinsamma situationer och då väljer flera hellre att stanna hemma.

– Vi har en diakonal uppgift att vara en del av samhället när vi ser att medlemmar och barn mår dåligt. Då kan vi stötta upp med både mat, mediciner eller blöjor. Jag ser ingen skillnad varför unga människor ska vara undantagna dessa sociala insatser, säger Ilona Degermark och lägger till att det också är en jämställdhetsfråga.

Skolan tacksam

Förhoppningen är att det här ska sprida sig och att flera kyrkor väljer att på den här vägen visa sitt engagemang.

Initiativet har också välkomnats från Hällaskolan.

– Jag tycker det är ett bra initiativ av Svenska kyrkan för att öka tryggheten hos eleverna och vi ser fram emot samarbetet, säger rektor Andreas Palmqvist.

---

Fakta: Diakoni

  • Diakoni är en kyrkas sociala arbete och kan bestå av flera olika saker.
  • Bland annat kan det handla om hjälp med praktiska saker som mat och kläder.
  • Men diakoner kan man också söka sig till för få själslig hjälp.

---

Fler artiklar för dig