Kyrkorådets ordförande i Spekeröd-Ucklums församling kallar en rapport – där han har uppmanats att avgå – ”undermålig”. Beställaren av rapporten, Göteborgs stifts biskop, konstaterar att stiftet nu måste fortsätta att arbeta tillsammans med församlingsledningen.
– Vi har en gemensam uppgift och det är att få församlingen att fungera på ett bra sätt, säger Susanne Rappmann till Dagen.
Stefan Lahrin, kyrkorådsordförande i Spekeröd-Ucklum, har inte varit nådig i sin kritik mot rapporten som sammanfattades efter en så kallad specialvisitation i församlingen tidigare i år. I en intervju med Kyrkans tidning sa han att rapportens problembeskrivning och dess rekommendationer inte hänger samman. Han förklarade också att han inte tänkte lämna uppdraget ”på grund av det tryck som läggs på mig på grund av konstruerad kritik i en undermålig rapport”.
Biskop Susanne Rappmann är medveten om kritiken. Och hon är medveten om att varken Stefan Lahrin, eller församlingens tillförordnade kyrkoherde Hans Hansson, tänker hörsamma uppmaningen i rapporten att ställa sina platser till förfogande.
Hur tänker du kring det beskedet?
– Det är så det är. Då fortsätter vi att jobba tillsammans med dem som stift. Vi söker kontakt med Hans som är kyrkoherde just nu och arbetar framåt, säger hon till Dagen.
Kyrkorådets ordförande beskriver rapporten efter specialvisitationen som undermålig. Vad tycker du om det?
– Det är beklagligt om man uppfattar den som undermålig. Syftet med den var att kartlägga vad som har hänt och hur vi ser på framtiden tillsammans. Jag tänker att vi får fortsätta att samtala tillsammans med kyrkorådet i Spekeröd-Ucklum om de vill framföra sina synpunkter. Några framfördes när vi mötte dem och vi fortsätter vår dialog med dem.
Flera uppmärksammade konflikter
Bakgrunden till specialvisitationen, som på uppdrag av biskop Susanne Rappmann genomfördes i månadsskiftet februari/mars, var en personalrelaterad konflikt. Motsättningarna hade funnits i flera månader och i slutändan ledde de till att kyrkoherde Fredrik Sidenvall fick lämna sin tjänst.
På senare tid har flera arbetsplatsrelaterade konflikter i Göteborgs stift fått massmedial uppmärksamhet. Utöver Spekeröd-Ucklums församling utanför Stenungsund kan även nämnas Orust och Strömstad.
[ Två ledare i församling trotsar biskopen – avgår inte ]
Känns det som att du och stiftet behöver lägga ner för mycket tid på att lösa konflikter? Tar det bort en del av glädjen att leda arbetet i stiftet?
– Jag tycker att det är en del av att vara biskop som handlar om att hantera konflikter. Att försöka bidra till att vi kan lösa konflikter på konstruktiva sätt. Konflikter kommer alltid att finnas, men konflikter har också nästan alltid många förlorare och därför tar det på kraft och energi. Det finns roligare saker att ägna sig åt som biskop, men det är en del i att vara biskop och att vara ett stift som ska stödja och främja.
Biskopen tillägger att stiftet arbetar för att rusta förtroendevalda och kyrkoherdar att förstå sina roller.
– Vilka är konfliktytorna och på vilket sätt kan vi lösa konflikter på konstruktiva sätt? Det är inte den dominerande delen av min arbetstid, men det är en del av att vara biskop att arbeta med den här typen av frågor.
[ Västkustpräst slutar efter intern konflikt ]
---
Fakta: Göteborgs stift
- År 1620 inrättades Göteborgs superintendentia, i dag Göteborgs stift. Göteborgs stift omfattar Bohuslän, Halland och västra delen av Västergötland och består av 177 församlingar som utgör 69 ekonomiska enheter samt en begravningssamfällighet, dessa är organiserade i 10 kontrakt med respektive kontraktsprost som utses av biskopen.
- Biskop Susanne Rappmann är Göteborgs stifts 24:e biskop. Hon vigdes till Göteborgs stifts biskop den 4 mars 2018.
---
[ Dokument: "Jag förstod snabbt att det kunde kosta mig jobbet att inte böja mig" ]