Kommentar

Vems ”kristna värderingar” är det som gäller i politiken?

Magdalena Anderssons (S) besök i Jönköpings pingstkyrka triggade återigen igång en debatt om politik och kristna värderingar. Som vanligt var KD i blickfånget.

Kristdemokraterna har hamnat långt ifrån de kristna grundvärderingarna. Recensionen kommer från S-ledaren Magdalena Andersson efter sitt besök i Jönköpings pingstkyrka och hon fångar upp en kritik och retorik som funnits länge.

För KD kritiseras gång på gång för att ha övergett sina kristna värderingar, något som så klart hängs upp på partinamnet och en historik med djup förankring i den frikyrkliga myllan. Jag som har följt partiet under flera års tid har noterat att det här är beskyllningar som ofta kommer från två olika håll.

Å ena sidan finns det en grupp som pekar på omsvängningen i migrationspolitiken. Hur kan KD överge de mest utsatta och vara med och stänga gränserna? Till på köpet samarbeta med ett parti med sina rötter i nazismen. Var har de kristna värderingarna tagit vägen? Tidigare KD-väljare som luftar denna typ av kritik brukar i protest söka sig vänsterut i politiken. När Magdalena Andersson (S) anklagar KD för att brista i sin kristna identitet är det troligtvis den här gruppen som hon vill flirta med.

Å andra sidan finns det de som anser att KD övergett sin kristna värdegrund av helt andra anledningar. De menar att partiet inte längre bryr sig om det ofödda livet då de helt abdikerat i abortfrågan. På listan kan de även lägga till en alltför liberal hbtq-syn, vilket anses oförenligt med kristna värderingar. Tidigare KD-väljare som luftar denna typ av kritik söker sig hellre högerut och det har till och med bildats ett protestparti på temat, Kristna värdepartiet.

Det som är slående är att båda dessa grupperingar sällan håller med varandra, men båda anser samtidigt att det är deras tolkning av kristna värderingar som ska ha företräde. Själva slagfältet i den här debatten blir ofta Kristdemokraterna som dessutom själva har sin ståndpunkt klar, det vill säga att deras politik vilar på en grundsyn med kristna förtecken.

Fler artiklar för dig