Nyheter

Timbrochef: “Riv kyrkorna och bygg bostäder i stället”

Tanken var att få igång en debatt om bostadsbyggande - det slutade i ett mindre kulturkrig

Fredrik Kopsch, chefsekonom på tankesmedjan Timbro, chockade en och annan med sitt radikala förslag att börja riva Stockholms centrala kyrkor. Efter en smärre twitterstorm har han gått ut och förklarat vad det var han egentligen menade.

– Visst är det konstigt att vi inte river alla gamla kyrkor i centrala Stockholm och bygger bostäder i stället.

Med håret i vädret och S:ta Clara kyrka i bakgrunden har Fredrik Kopsch spelat in en kort liten film som fick Twitter att hoppa till av förundran och förfäran. Som förklaring ger Timbros chefsekonom att han tagit en promenad i stadsdelen Södermalm i Stockholm och att det då slog honom att de högsta byggnaderna han såg var kyrkor. Något provokativt föreslår han att de ska bort för att ersättas med höghus.

Snabb snackis

Det dröjde inte länge förrän budskapet tagit Twitter med storm.

”Riv Gamla stan. Kan användas bättre”, skrev den tidigare Dagen-krönikören Roland Poirier Martinsson raljant, själv en gång i tiden medarbetare på just Timbro.

Flera liknande förslag slängdes fram i all hast, exempelvis från LUF Storstockholm som tyckte att man kunde asfaltera hela Gärdet och skövla Hammarbyskogen.

”Jag vägrar tro på att Fredrik Kopsch finns, han måste vara en Felix Herngren-karaktär eller konstinstallation?”, twittrade kulturskribenten Josefin de Gregorio.

Och på den vägen fortsatte kommentarerna att strömma in, med ironi, ramaskri och idiotförklaringar. Kritiken var så massiv att teologen och författaren Joel Halldorf skämtade att han nu äntligen kunde dra sig tillbaka, då ingen ändå skulle kunna göra mer för kyrkornas sak än Timbros nya chefsekonom.

Reklam för seminarium

Själva inlägget var egentligen bara reklam för seminariet Bostadsboost som Timbro anordnar i Lund i slutet på maj. Men det kom lite i skymundan av Fredrik Kopschs hot om att stuva om hela Stockholms skyline, och många undrade vad som pågick på Timbro, tankesmedjan som finansieras av Svenskt näringsliv.

Fredrik Kopsch fick göra några brandkårsutryckningar för att dämpa den uppdämda glöd som han skapat, där han i en längre twittertråd förklarar att han verkligen inte vill riva kyrkorna i Stockholm. Med tanke på att byggnaderna ofta också är k-märkte så går det heller inte.

Men det han inte backade på var att det borde att gå att tänka nytt och att bygga hus på höjden i centrala delar av storstäderna. Han jämförde med New York, också en stad med stora kyrkor, precis som Stockholm. Men där sticker inte kyrktornen upp utan hamnar snarare i skuggan av skyskrapor och andra höga byggnader.

”Där mark är dyrt borde det ju byggas högt”, föreslår Fredrik Kopsch.

Sekulär stadsbild

I sitt resonemang fick han också in lite funderingar kring religion och kyrkornas betydelse, då han skriver att när de byggdes så var kyrkorna inte bara Guds hus utan också hela samhällets och maktens. ”Sedan dess har vi blivit många fler, och rikare och framför allt sekulära. Det är märkligt att den samhällsförändringen inte syns mer i stadsbilden.”

Återstår att se hur det ska gå för Timbros ambition att få i gång en sansad debatt om svensk bostadspolitik och om deras förslag att riva kyrkor kommer att uppskattas av pingstvännen och bostadsministern Andreas Carlson (KD). Det hela började i alla fall med ett mindre kulturkrig. Av alla motförslag som Fredrik Kopsch inlägg triggade i gång kom också ett motbud från en tidigare medarbetare på Timbro.

”Vi borde riva höghus och resa katedraler”, twittrade Lars Anders Johansson.

---

Fakta: Timbro

  • Timbro är en tankesmedja på den politiska högerkanten som finansieras av Svenskt näringsliv.
  • Deras chefsekonom Fredrik Kopsch gjorde nyligen ett sensationellt inlägg där han föreslog att riva kyrkorna i Stockholm för att ge plats åt höghus.
  • Förslaget skulle dock inte tolkas så bokstavligt, utan mest starta en debatt om bostadsbyggande.
  • Tidigare har Fredrik Kopsch varit i hetluften efter att ha tagit ett tillfälligt jobb som Foodorabud för att få till en debatt om gigekonomin.

---

Fler artiklar för dig