Nyheter

Präst i Södertäljekyrka avsatt av patriark

Utredning har påvisat allvarliga missbruk – Jean Mansour måste lämna Sverige

Jean Mansour, präst i S:ta Maria kyrka i Södertälje och ansvarig för Antiokias ortodoxa kyrka i Skandinavien, har tvingats lämna sitt uppdrag. Patriarken av Antiokia, Johannes X, har kallat hem honom sedan bland annat ekonomiska missbruk uppdagats.

Det har stormat runt S:ta Maria kyrka i Södertälje under en längre tid. Förra året skrev Dagen om de kraschade planerna på att skapa ett nytt ortodoxt stift i Sverige med kyrkan som säte. I höstas dömdes församlingen också att betala 800 000 kronor till ett fastighetsbolag för obetalda hyror.

I början av 2023 hölls kyrkan stängd på grund av ”de rådande ekonomiska förutsättningarna” och för några veckor sedan kunde Dagen berätta att Antiokias ortodoxa kyrka hade avregistrerats som trossamfund samt att Myndigheten för stöd till trossamfund, SST, hade krävt tillbaka drygt 268 000 kronor som samfundet fått i statligt stöd under 2021 och 2022.

Parallellt med detta har arkimandrit Jean Mansour anklagats för bland annat misskötsel och dåligt ledarskap. Metropolit Athanasios av Latakia i Syrien besökte nyligen Sverige för att undersöka om det fanns fog för kritiken och nu har resultatet presenterats.

Ny styrelse för kyrkan

I ett skriftligt uttalande, daterat den 30 april, slår patriark Johannes X fast att Jean Mansour har begått allvarliga missbruk på tre nivåer: ecklesiologiska, juridiska och ekonomiska. För det första skriver patriarken att Jean Mansour har gått över till en annan kyrka, för det andra kritiseras Jean Mansour för att ha sålt S:ta Maria kyrka utan att informera församlingen eller patriarkatet, och för det tredje får han bannor för att ha skuldsatt församlingen.

Som en konsekvens har patriarken beslutat att:

1. Med omedelbar verkar avsluta Jean Mansours förordnande som patriarkens vikarie med ansvar för verksamheten i Skandinavien.

2. Upplösa styrelsen för S:ta Maria kyrka.

3. Stänga av Jean Mansour. Han ska dessutom infinna sig hos patriarken i Balamand i Libanon för vidare utredning.

4. Förordna arkimandrit Antonios som ny vikarie för Skandinavien.

5. Låta arkimandrit Antonios utse en ny styrelse för S:ta Maria kyrka.

6. Tillse att nödvändiga juridiska beslut fattas för att åtgärda begångna fel. Individer som har begått fel ska ställas till svars.

Dagen besöker S:ta Maria ortodoxa kyrka i Södertälje. Arkemandrit Jean Mansour, företrädare för Antiokias ortodoxa kyrka i Skandinavien.

Missnöje i församlingen över beslutet

Den gångna helgen var metropolit Athanasios tillbaka i Södertälje för att tillkännage patriarkens beslut. I det skriftliga uttalandet, där åtgärdspunkterna presenteras, uppmanar patriarken församlingsledningen och församlingsmedlemmarna att stå kvar förenade och att samarbeta med den nya vikarien för Skandinavien, arkimandrit Antonios.

Men trots att kritiken mot Jean Mansour stundtals har varit hård jublar inte alla över beskedet från Libanon. På S:ta Marias Facebooksida ifrågasätts processen och många personer uttrycker också ilska efter beslutet. De säger sig inte förstå vad Jean Mansour har gjort fel och passar samtidigt på att hylla honom.

Dagen besöker S:ta Maria ortodoxa kyrka i Södertälje. Arkemandrit Jean Mansour, företrädare för Antiokias ortodoxa kyrka i Skandinavien.
Fler artiklar för dig