Nyheter

Två ledare i församling trotsar biskopen – avgår inte

Tillförordnade kyrkoherden i Spekeröd-Ucklums församling stannar också kvar

Biskopen i Göteborgs stift, Susanne Rappmann, har uttryckt att såväl kyrkorådets ordförande i Spekeröd-Ucklums församling som församlingens tjänstgörande kyrkoherde bör ställa sina platser till förfogande. Men nu står det klart att ingen av dem tänker hörsamma uppmaningen.

Spekeröd-Ucklums församling utanför Stenungsund har präglats av interna motsättningar sedan i somras. Konflikten ledde till att kyrkoherde Fredrik Sidenvall hastigt fick lämna sin tjänst i februari i år och därefter genomfördes en så kallad specialvisitation i församlingen.

När resultatet presenterades för biskop Susanne Rappmann konstaterade hon att det behövs en omstart i Spekeröd-Ucklum – och att församlingen skulle må bra av att kyrkorådets ordförande Stefan Lahrin och den tillförordnade kyrkoherden Hans Hansson lämnade sina uppdrag.

– Vi drar slutsatsen eftersom det finns en så stor spricka i församlingen och det finns brist på tillit. Vi tror att det behövs nya personer för att bygga förtroende framåt, sa biskop Susanne Rappmann till Kyrkans tidning.

Först meddelade också Hans Hansson, som var kyrkoherde i församlingen innan Fredrik Sidenvall anställdes, att han tänkte kliva av i samband med att det tillfälliga förordnandet gick ut i början av maj. Men för en vecka sedan kom nya bud. Då meddelade Hans Hansson att han tänkte stanna kvar i avvaktan på att en ny kyrkoherde hade rekryterats.

Tänker överklaga rapporten

Och nu förklarar även kyrkorådets ordförande Stefan Lahrin att han inte tänker följa biskopens rekommendation.

– Vi finner rapporten som skrevs efter specialvisitationen undermålig. Vi kommer att överklaga den till Svenska kyrkans överklagandenämnd, säger han till Kyrkans tidning.

– Vi kommer också att bemöta stiftets och biskopens uttalanden om församlingen, fortsätter han.

Ett stort problem med specialvisitationen är, enligt Stefan Lahrin, att få anställda och förtroendevalda har intervjuats.

Biskop Susanne Rappmann, Göteborg.

”Vi har en bred verksamhet”

När det gäller uppmaningen att han bör ställa sin plats till förfogade konstaterar Stefan Lahrin att han är demokratiskt vald.

– Jag vill inte lämna på grund av det tryck som läggs på mig på grund av konstruerad kritik i en undermålig rapport. Och vår tillförordnade kyrkoherde vill vi behålla. Jag kan inte tänka mig att någon annan skulle kunna göra jobbet lika bra som han, säger kyrkorådets ordförande.

Till Kyrkans tidning tillbakavisar han också en slutsats i rapporten där det talas om att Spekeröd-Ucklums församling eventuellt behöver slås ihop med någon annan församling i framtiden.

– Vi har en bred verksamhet, en bra förankring i samhället, vi har en ekonomi i balans. Det fel vi har gjort är en dålig kyrkoherderekrytering, baserad på stiftets rekommendationer, säger han.

---

Fakta: Specialvisitationen

  • Specialvisitationen i Spekeröd-Ucklums församling genomfördes i slutet av februari av stiftsprosten och en kontraktsprost på biskop Susanne Rappmanns uppdrag. Visitationsrapporten beskrev en djupgående splittring bland anställda och församlingsbor.

---

Fler artiklar för dig