Nyheter

Kravaller i Paris första maj - demonstrationer urartade i våld

Kristet fackförbund bland dem som nu protesterar mot Macrons pensionsreform

Kristna fackförbundet CFTC var ett av de många fackförbund som tillsammans utlyste de fredliga demonstrationer som på första maj urartade till kravaller. Protesterna handlar om en avskydd pensionsreform, och president Macron beskylls av CFTC för en auktoritär ledarstil som lett till en “demokratisk och social kris”. Många talar nu om Frankrike som ett djupt splittrat land.

Kravallstaket, brinnande bilar, maskerade demonstranter, brandrök och krossade rutor. Scenerna från Paris och Nantes förskräcker många. De fredliga demonstrationer som utlysts av en samlad fackföreningsrörelse förvandlades under måndagen till något som liknade krigsscener. Bland demonstranterna fanns förutom fredliga demonstranter också de fruktade “Black bloc” som nu anklagas för att ha “kidnappat” protesterna. Resultat: hundratalet skadade poliser, 300 gripna demonstranter och stor förstörelse. Förstört är också förtroendet för liberale presidenten Macron, menar många - medan andra menar att det är demonstranterna som nu gräver sin egen grav när demonstrationerna förvandlas till slagfält och våldet tar över.

Majoritet är emot reformen

Protesterna handlar om den pensionsreform som presidenten bestämt sig för att införa och som ska höja pensionsåldern med två år, från 62 till 64 år. Det kan tyckas blygsamt i en svensk kontext, men för fransmännen är pensionen en hjärtefråga och många är beredda att ta strid för “de gyllene åren”. En majoritet av fransmännen är emot den föreslagna pensionsreformen. Protesterna har pågått i månader, och har både innehållit demonstrationer och strejker. President Macron har mer eller mindre tvingat igenom reformen genom ett så kallat dekret, vilket har fått ilskan att explodera och kritikerna att rasa mot Macron - och även mot premiärminister Elisabeth Borne.

Nu handlar kritiken både om själva reformen - och om sättet som regeringen använt för att driva igenom den.

Cyril Chabanier, generalsekreterare i CFTC.

- Problemet är metoden. Man kan jämföra med regeringens behandling av immigrationslagar. Där sa man ´det här är en fråga som delar landet, det finns ingen klar majoritet, då måste det få ta tid och därför återkommer vi till hösten.´ Det är ett bra sätt att hantera en svår fråga. Elisabeth Borne borde ha använt samma metod när det gäller pensionerna, säger Cyril Chabanier, generalsekreterare i CFTC, till fransk tv.

- Vi vill se en förändring i sättet att agera och hantera frågan.

Gatuaktionerna och strejkerna i Frankrike har under våren blivit allt mer våldsamma. Ett av de större fackförbunden, CGT, har vid ett tillfälle manat att upplösa en demonstration, eftersom den togs över av “vandaler”.

Kan gynna Le Pen

I fransk press varnas samtidigt för en bråddjup klyfta mellan regeringen och stora delar av folket och det talas om både demokratisk kris och en kris för sittande presidenten Emmanuel Macron. På ena sidan “eliten” i regeringen, på andra sidan vänsterblocket, fackföreningarna och även högernationalistiska krafter. De senare, främst representerade av Marine Le Pens “Nationell samling” har tagit avstånd från pensionsreformen, men samtidigt hållit sig långt från gatudemonstrationer och strejker. Det råder delade meningar om vilka politiska krafter som blir stärkta av de allt mer högljudda och också våldsamma protesterna. Inte vänstern, skriver tidningen Le Monde den andra maj- utan snarare Marine Le Pen.

En bred koalition av fackförbund stod bakom demonstrationerna under första maj. Här fanns både de riktigt stora fackförbunden CGT och CFDT, men även mindre fackförbund som kristna CFTC.

“Vägrat träffa facken”

I ett gemensamt pressmeddelande som CFTC publicerar på sin hemsida skriver man att kampen mot pensionsreformerna fortsätter, och regeringen kritiseras i skarpa ordalag. Trots protesterna har de “tvingat igenom reformen, vägrat träffa fackföreningarna, använt 49-3 (möjligheten till dekret, red:s anm)” skriver man.

Detta skapar, menar fackföreningarna, “ett djupt misstroende”. Fackföreningarna betonar att de vill se fredliga demonstrationer och protester och säger att de gläder sig över den möjlighet att upphäva lagen som Nationalförsamlingen kommer att ta upp den 8 juni. Inför detta möte aviseras nya demonstrationer och strejker den 6 juni. De ser också positivt på att regeringen nu talar om “samråd” med fackföreningarna - men är kritiska till att det inte finns en specifik agenda för dessa samråd. Man påminner om att fackföreningarna vägrar att goda reformerna och tillägger att det finns ett “djupt misstroende” mot regeringen som inte kommer att kunna bytas mot förtroende förrän regeringen “visar sin vilja att äntligen beakta vad fackförbunden säger”.

Kan det då finnas en möjlighet att regeringen helt enkelt drar tillbaka sitt lagförslag? Ja, svarar Cyril Chabanier när han får frågan i franska tv-kanalen BFM Business.

- Visserligen är inte chanserna stora, och allt är mycket komplicerat, säger han.

CFTC förklarar också att de inte är emot en pensionsreform i sig. Det är hur förslaget har utformats som man protesterar mot.

- Det behövs en reform. Men det finns andra sätt att finansiera det hela än det som man presenterar nu.


---

Fakta: Tre månader av protester

  • Protesterna mot pensionsreformerna har pågått i tre månader. Under första maj demonstrerade 2,3 miljoner enligt fackföreningsrörelsen - medan statliga källor talar om runt 900 000.
  • Nya demonstrationer är utlysta till 6 juni.
  • President Macron har klubbat igenom lagen genom ett så kallat dekret. Lagen gick därigenom inte till omröstning i underhuset, vilket tyder på att regeringen saknade majoritet för förslaget i nationalförsamlingen.
  • CFTC har kristdemokratiska rötter och skapades 1964. Dess generalsekreterare är Cyril Chabanier.

---

Fler artiklar för dig