Överklagandet av tingsrättsdomen angående Sankt Sigfrids kyrka i Stockholm föll platt till marken. Näst på tur är att få bort de ovälkomna hyresgästerna Missionsprovinsen och rysk-ortodoxa församlingen Sergei.
På årsmötet 2020 slog det gnistor och två parallella styrelser tillsattes i föreningen Sankt Sigfrids vänner, där båda ansåg sig ha rätt att använda samma kyrka. Eftersom parterna inte kunde enas blev det till slut ett fall för rättsväsendet. Först slog tingsrätten i Stockholm fast att den ursprungliga föreningen hade kuppats, något som nu också hovrätten bekräftar efter att domen överklagats.
– De ger inte prövningstillstånd och hänvisar till tingsrättens dom, säger Johan Strindberg, som fört föreningens talan under den pågående konflikten.
Visserligen går det att ta ärendet vidare till Högsta domstolen, men det är inget han anser troligt och därmed är den segdragna kampen om Sankt Sigfrids kyrka över.
Ovälkomna hyresgäster
Nästa steg är att föreningen som gått vinnande ur detta drama ska göra sig av med sin motpart, som beskrivs som ovälkomna hyresgäster. Under den pågående konflikten har de bytt ut låset och haft kyrkan för sig själva.
– Vi delgivit hyresgästerna besked om uppsägningar, säger Johan Strindberg.
Det rör sig om en av Missionsprovinsens församlingar, det vill säga den lutherska grupp som uteslutits ur Svenska kyrkan på grund av att de inte välkomnar kvinnor som präster. Kyrkan har också hyrts ut till den rysk-ortodoxa församlingen Sergei, vilket väckt en del uppmärksamhet i och med Rysslands erövringsförsök av Ukraina, inte minst efter kyrkans officiella försvar för kriget.
Misslyckad kupp
– Deras kupp har misslyckats, säger Johan Strindberg som själv säger att Sankt Sigfrids vänner hela tiden varit trygga i att ha rätten på sin sida.
När de båda församlingarna har lämnat ifrån sig nycklarna ska föreningen återigen ta kyrkan i bruk och få i gång sin egen verksamhet. Johan Strindberg förklarar att de redan har planer för hur de vill gå vidare, bland annat i samarbete med en scoutkår och ett samarbete med musikaliska sammanhang.
Göran Beijer, som representerar Missionsprovinsen, säger till Dagen att det här inte löser de problem som finns inom föreningen eftersom medlemmarna fortfarande vill olika saker.
– Det här beslutet gäller bara mig som person, säger han, underförstått att konflikten inte är helt löst än.
[ Striden om Sant Sigfrids kyrkan inte över - nu överklagas domen ]
---
Fakta: Sankt Sigfrids kyrka
- Sankt Sigfrids kyrka ligger i Aspudden i Stockholm och kyrktornet dyker upp för dem som åker E4:an genom huvudstaden på Essingeleden.
- Kyrkan har sedan länge drivits av en fristående förening, där det de senaste tre åren funnits två parallella styrelser som säger sig ha rätt till kyrkan.
- Nu har både tingsrätt och hovrätt slagit fast vem som har rätt att disponera kyrkan.
---