Nyheter

”Beatles-kyrkan” omgjord till lyxlägenheter

En 136 år gammal kyrka i Liverpool har gjorts om i grunden. Förutom en ovanlig renovering där kyrkans interiörer blir en del av bostaden så finns det också en koppling till Beatles.

År 1943 döptes George Harrison, en av de fyra i det legendariska bandet Beatles, i kyrkan Our Lady of Good Help i Liverpool. Det är också anledningen till att kyrkan blivit omnämnd som ”Beatles-kyrkan”, vilket exempelvis sker nu i dagarna då nya bilder från kyrkans spektakulära renoveringen publicerats i brittisk press.

Det här är en kyrka som byggdes i slutet på 1800-talet och den användes också som katolsk kyrka mellan åren 1887 till 2011. Efter att ha stått oanvänd i några år har byggnaden nu genomgått en rejäl förvandling. Kyrkolokalen har blivit något av en lekstuga för arkitekter som är på väg att göra om den till nio lyxlägenheter, där det sakrala fortfarande finns kvar i de olika bostäderna.

Gamla biktbås har använts

På bilderna som nu presenterats går det exempelvis att se hur kyrkans stora glasmålningar bevarats och att de numera har blivit synnerligen ovanliga fönster i kök eller ett badrum. Det går alltså att bada med änglar och apostlar som gäster för den som har råd att bo här. Även de gamla biktbåsen har använts till fönster och kyrkans välvda tak har bevarats och byggts in som en del av lägenheterna.

– Vi förstår att det här är en speciell historisk byggnad som är full av minnen. Jag är glad att det jobb vi gör kommer att göra det möjligt att skapa nya minnen i en otrolig, modern och sofistikerad miljö, säger James Winters från det företag som är med och gör renoveringen.

Även om det slängs in lite Beatles-referenser så finns det i ärlighetens namn inte så mycket Beatles kvar i den här kyrkan. Och George Harrison, som alltså döptes här, avled år 2001.

Fler artiklar för dig