Nyheter

Kyrkor vill bli bättre på att stötta ensamma

Söker statliga medel för måltider, pensionärsträffar och mycket mer för att förebygga ofrivillig ensamhet

Tjugofyra frikyrkliga församlingar och ett trossamfund har hittills sökt statliga medel ur den pott om totalt 98 miljoner kronor som ska göra svenskarna mindre ensamma. Sju lokala kristna pensionärs- eller seniorföreningar har också ansökt om bidrag.
– Att erbjuda gemenskap är något som vi kyrkor borde satsa mycket på och se som en huvuduppgift, säger David Fiske, pastor och föreståndare i Kristinakyrkans församling i Lindesberg.

Dagen har tidigare skrivit om att trossamfund och församlingar nu inkluderats bland de civilsamhällesorganisationer som kan ansöka om medel hos Socialstyrelsen. Sista dag för ansökan är den 5 maj.

Redan innan har det dock funnits möjlighet att ansöka om bidraget som ideell förening, vilket flera församlingar gjort. Tillsammans med dessa ansökningar, hade i veckan 24 frikyrkliga församlingar ansökt om medel ur anslaget, liksom två svenskkyrkliga församlingar, två pastorat och en missionsförening inom Evangelisk Luthersk Mission.

Dessutom hade Frälsningsarmén som trossamfund sökt bidrag ur potten, för ett arbete på 33 platser i landet. Det handlar om stöd till allt från språkkafé och gemensamma måltider till barnaktiviteter, samtalsstöd, utflykter och ekonomisk hjälp.

Sju kristna pensionärs- eller seniorföreningar har också sökt medel. Malmö ekumeniska RPG-förening, där RPG står för Riksförbundet pensionärsgemenskap, vill till exempel kunna subventionera sina aktiviteter och på så sätt nå fler äldre inom församlingarnas kontaktnät.

Fredagsmys för unga vuxna

Vidablickskyrkans församling i Norrköping vill kunna anställa en ”social kock” för att anordna gemensam matlagning och middag för ensamma unga vuxna och singelföräldrar.

– Vi inspirerades av en artikel i Världen i dag om en församling som skulle lägga ner, men sedan ändrade karaktär och skapade fredagsträffar som de kallade tacofredag och som blev en succé, säger församlingsmedlemmen Anders Berglund till Dagen.

– Vi kallar vår idé för fredagsmys och tänker oss att nå framför allt unga vuxna eller ensamstående föräldrar, som ska laga med en av våra hemgrupper en gång i månaden. Det är på fredagarna som ensamheten ofta smyger sig på.

Dessutom vill församlingen utöka en verksamhet som redan finns för före detta interner, som i dag ses varannan vecka med fängelsepastorn.

Utökar träffpunkt för äldre

David Fiske är pastor och föreståndare i Kristinakyrkans församling i Lindesberg, som söker medel för att utöka sina torsdagsträffar för äldre människor som är daglediga.

David Fiske, bibelkrönikör.

– Vi vill kunna erbjuda ett lite mer ambitiöst program med föreläsningar, musik och annat, både för att nå fler församlingsmedlemmar men också andra som är ensamma och inte riktigt hittat någon plats att vara på, säger han till Dagen.

– Att ensamheten är ett stort problem för många vet vi bland annat genom vår second hand-butik, som vi vet är enda gången som en del träffar andra människor. Att erbjuda gemenskap är något som vi kyrkor borde satsa mycket på och se som en huvuduppgift. Det kan också bli ett tillfälle att dela evangeliet.

---

Fakta: Ofrivillig ensamhet

  • Ensamhet kan vara självvald eller ofrivillig, och det är främst den ofrivilliga ensamheten som kan påverka hälsan negativt. Sverige sticker ut internationellt genom att ha många enpersonshushåll, även om långt ifrån alla som bor ensamma känner sig ensamma.
  • Ofrivillig ensamhet kan påverka den psykiska hälsan negativt, så att man känner sig otrygg, övergiven och nedstämd. Ensamhet kan också ha inverkan på den fysiska hälsan, vilket i sig kan vara en riskfaktor för ensamhet, särskilt för äldre.
  • De flesta undersökningar visar att det främst är yngre personer och de allra äldsta som känner sig ensamma.
  • Folkhälsomyndighetens nationella befolkningsundersökning, Hälsa på lika villkor, visar att det är unga vuxna och de äldsta som lider mest av ensamhet och isolering.
  • En av tre unga vuxna (16–29 år) uppger att de besväras av ensamhet och isolering. Bland de äldsta, 85 år och äldre, uppger 40 procent av kvinnorna och nära 30 procent av männen, att de lider av ensamhet och isolering.
  • I åldern 16–44 år svarar dubbelt så många män som kvinnor att de saknar någon att anförtro sig åt.
  • Tips om hur man kan bryta sin ensamhet, eller hjälp andra, finns bland annat på hemsidan dinpsykiskahalsa.se
  • Källa: Folkhälsomyndigheten

---

Fler artiklar för dig