Nyheter

Svenska kyrkans Facebookkonton har blivit kapade

Bland annat har ärkebiskop Martin Modéus förlorat kontrollen över sitt Facebookkonto

Flera av Svenska kyrkans stora Facebookkonton har hamnat i orätta händer. Nu pågår ett intensivt arbete för att ta tillbaka kontona från kaparna.
– Det är viktigt för allmänheten att veta att det inte är vi som ligger bakom eventuella meddelanden från de drabbade kontona, säger Pia Dahlén, kommunikationschef vid Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan har just nu ingen kontroll över fyra av sina största aktiva konton på Facebook. De drabbade kontona tillhör Svenska kyrkan på nationell nivå, Svenska kyrkan i utlandet, Act Svenska kyrkan och ärkebiskop Martin Modéus. Fem vilande konton har också drabbats.

– Så fort vi upptäckte det här satte vi i gång ett mycket omfattande arbete med att få en bild av vad som har hänt. Vi tog kontakt med ett IT-säkerhetsföretag som är specialiserat på IT-brottslighet, som hjälper oss i det här arbetet, säger Pia Dahlén, kommunikationschef vid Svenska kyrkan.

Pia Dahlén, kommunikationschef vid Svenska kyrkan.

”Utan specifika måltavlor”

Ganska snabbt konstaterade Svenska kyrkans rikskansli, tillsammans med det anlitade IT-säkerhetsföretaget, att kapningarna inte bör ses som en riktad attack mot just Svenska kyrkan.

– Det här verkar vara en del av ett bredare sammanhang där många företag och organisationer internationellt under lång tid har utsatts för kapningsförsök. Det verkar som att aktörerna bakom det här slår till väldigt brett utan specifika måltavlor, och i vissa fall lyckas de kapa konton. Det är viktigt för allmänheten att veta att det inte är vi som ligger bakom eventuella meddelanden från de drabbade kontona.

Martin Modéus

Hittills har de drabbade Facebookkontona inte publicerat några inlägg sedan i torsdags, då Svenska kyrkan alltså frånhändes kontrollen över kontona. Först på söndagseftermiddagen gick Svenska kyrkan ut med information om vad som hänt, både internt till medarbetarna och externt till medierna.

Under de tre dagar som ni dröjde med att informera om detta kan kaparna ha hunnit skicka personliga meddelanden till människor från era konton. Borde ni ha varit snabbare?

– För att undvika onödiga spekulationer ville vi bilda oss en så heltäckande bild som möjligt innan vi gick ut med det. Vi trodde att vi väldigt snabbt skulle få reda på det om individer blev kontaktade via våra kapade konton. Hade vi fått några indikationer på att det hade skett skulle vi ha gått ut direkt och informerat om kapningarna, redan innan vi hade alla fakta på bordet. Likaså hade vi gått ut direkt om vi hade sett att kaparna hade publicerat något inlägg. Vi har hela tiden haft b- och c-planer för kommunikationen, säger Pia Dahlén.

Försökt nå Facebook

Inga konton som tillhör Svenska kyrkans församlingar, pastorat eller stift ska ha drabbats av kapningarna. Inte heller ska något av Svenska kyrkans konton i andra sociala medier än Facebook ha drabbats.

Kapningarna har anmälts till polisen, som har inlett en förundersökning, uppger Pia Dahlén. Också till Integritetsskyddsmyndigheten har en anmälan lämnats in.

Svenska kyrkan har sedan i torsdags försökt få kontakt med Facebook och dess moderbolag Meta för att få hjälp att återfå kontrollen över de kapade kontona. I tre dygn var försöken fruktlösa, men sent på söndagskvällen fick kyrkans medarbetare en personlig kontakt med Facebook, berättar Pia Dahlén.

På Svenska kyrkans hemsida publiceras fortlöpande information om hur situationen utvecklar sig.

---

Fakta: Svenska kyrkans Facebookkonton har kapats

  • Torsdagen den 28 april upptäcktes att fyra av Svenska kyrkans aktiva konton på Facebook har kapats. Fem vilande konton har också drabbats. Det innebär att Svenska kyrkan i nuläget inte kommer kan logga in på de drabbade kontona.
  • De drabbade kontona tillhör Svenska kyrkan nationellt, Svenska kyrkan i utlandet, Act Svenska kyrkan och ärkebiskop Martin Modéus.
  • Händelsen har anmälts till polisen och Integritetsskyddsmyndigheten.
  • Ett 20-tal medarbetare på Svenska kyrkans rikskansli arbetar för att lösa situationen.

---

Fler artiklar för dig