Nyheter

Surfkyrkan som drömmer om att fler ska upptäcka glädjen i Gud

Peter Ingerstam: Roligt att få vara med och arrangera tävlingar där några av deltagarna siktar på att tävla i OS i Paris nästa år

Surf Church i Vallersvik är Sveriges första och hittills enda surfkyrka. Snart är man med och arrangerar tävlingar i foilande windsurfing och kitesurfing som är OS-grenar i Paris nästa år.

– Vi ligger i framkant och testar olika surfsporter och samarbetar med olika surf- och segelklubbar, säger Peter Ingerstam, ansvarig för Surf Church i Vallersvik

Surf Church i Vallersvik är en del av Vallersvikskyrkan, som ligger i Frillesås utanför Kungsbacka. Den ingår i ett internationellt nätverk med surfkyrkor som kallas Surf Church Collective.

– Nätverket består av ett 25-tal olika surfkyrkor runt om världen bland annat i Hawaii, Florida i USA, Sydafrika och Frankrike, berättar Peter Ingerstam och förklarar sitt engagemang med att han som liten hade svårt att sitta still i kyrkbänken.

– Jag brinner för att kombinera min kristna tro med olika aktiviteter och har upptäckt att surfing är både trevligt att utöva och ger en kontaktyta med människor som är väldigt utvecklande, berättar han för Dagen.

Den 13-14 maj arrangerar Surf Church tillsammans med Åsa Surfklubb där Peter Ingerstam är ordförande, SM i kitesurfing. Dessutom är surfkyrkan medarrangör till Sweden Foil Cup där disciplinerna är foilande kitesurfing, windsurfing och wingsurfing.

– Kitesurfing och windsurfing är OS-grenar i de olympiska sommarspelen i Paris 2024. Och wingsurfing/wingfoiling är den snabbast växande disciplinen inom surfing både i Sverige och internationellt.

– Det är roligt att Surf Church får vara med och arrangera tävlingar där några av deltagarna siktar på att tävla i OS, förklarar Peter Ingerstam som även är ordförande i Svenska kiteförbundet.

Vallersvikskyrkan har ett 100-tal medlemmar och är en del av Equmeniakyrkan. Det är en växande församling dit fler och fler surfare söker sig.

– Vi testar gärna nya grepp och inte är rädda för att pröva discipliner inom surfing som inte är så etablerade i Sverige. Det känns spännande att jobba på det sättet för att nå nya människor med surfing och kristen tro.

Vi drömmer om att fler ska upptäcka vilken glädje det finns i Gud.

—  Peter Ingerstam

Surfing och gemenskap

Ett exempel är Surf Center som riktar sig till unga personer som vill kombinera surfing och gemenskap. Detta har bidragit till att församlingen lyckats skapa nya kontakter, vilket sporrar till att jobba vidare med nya projekt.

– Vår ambition är att det ska vara så enkelt som möjligt för de som kommer till oss att ställa sig på en surfbräda och börja paddla. Då upptäcker många hur roligt surfing är och att de kan få vänner genom detta, säger Peter Ingerstam.

I sommar planerar Surf Church att arrangera ett par surfläger, precis som man gjort under några år. Målet är att nå ut med det kristna budskapet till det omgivande samhället.

– Jag har en vision som jag brukar måla upp i mitt inre. I den visionen hänger det inte en massa kappor och rockar i foajén i kyrkan utan i stället är det fullt av våtdräkter. Vi drömmer om att fler ska upptäcka vilken glädje det finns i Gud.

Första baptistdopet

Ur kyrklig synvinkel är Vallersvik en historisk plats. Det var där det första baptistiska dopet genomfördes en kall septemberdag år 1848, så platsen där Surf Church håller till är för alltid inskriven i historieböckerna.

– Vi som är engagerade i Surf Church brukar lite skämtsamt påstå att det finns två viktiga milstolpar i församlingen. Dels det första dopet för 175 år sedan, och dels den första SM-tävlingen i kitesurfing för tre år sedan.


Fler artiklar för dig