Nyheter

”Mina föräldrar sådde ett frö - nu är det ett gigantiskt träd”

Magnus Ramstrand är son till svenska missionärerna Ruth och Karl Ramstrand som grundade första svenska pingstförsamlingen i Etiopien - han var med på plats vid invigningen. “Gud har verkligen sett till att det växer”

Etiopiens största pingstförsamling har i helgen invigt sin nya kyrka. Församlingen grundades i Hawassa för sextio år sedan av missionärerna Karl och Ruth Ramstrand.
– Mina föräldrar sådde ett frö och nu är det ett gigantiskt träd, säger sonen Magnus Ramstrand som var med vid invigningen.

I staden Hawassa 30 mil söder om huvudstaden Addis Abeba har det firats ordentligt under helgen. Den nya pingstkyrkan, som rymmer mellan 8 000 och 10 000 personer, har invigts.

– Ett 50-tal personer från Sverige har varit på plats för att vara med om detta. Det är oerhört inspirerande att se vad Gud gör i ett av världens fattigaste länder, berättar pastor Pelle Hörnmark för Dagen.

Under sina 35 år i den svenska pingströrelsen, bland annat tidigare som föreståndare för Pingst FFS, har han haft anledning att besöka Etiopien många gånger och han har även varit missionär under några år i landet.

Men det som utspelats under invigningen verkar ha varit något utöver det vanliga. Gudstjänsterna har avlöst varandra och lovsången och tacksamheten i församlingen har gjort stort intryck på alla tillresta gäster.

– Jag var själv med och lade hörnstenen när kyrkbygget påbörjades 2008. Det har tagit tid att bli klar, men det har verkligen blivit en fin kyrka. Byggnaden är stor även med svenska mått mätt, säger han.

Kyrkan, som har två dopgravar eftersom många döps, kostar motsvarande 150 miljoner kronor att bygga. Enligt Pelle Hörnmark kommer cirka 25 procent av finansieringen från Sverige och andra länder.

Magnus Ramstrand, son till missionärerna Karl och Ruth Ramstrand som den allra första pingstförsamlingen i Etiopien.

Pingstmissionärerna Karl och Ruth Ramstrand kom med sin familj till Hawassa 1961. Där grundade de en församling som blev den första pingstförsamlingen inom svensk pingstmission i Etiopien.

– Det tog några år innan de hade en kyrka att samlas i. Jag kommer ihåg att pappa satt under ett träd och undervisade från Bibeln, berättar sonen Magnus Ramstrand som då var tolv år gammal.

Bibellärare från Sverige

Bland annat startades en uppskattad yrkesskola och en bibelskola där lärare kom från bland annat Kenya, USA och Sverige. Med rörd stämma berättar han om invigningen och vad församlingen betyder för staden.

Missionärerna Ruth och Karl Ramstrand.

Din familj lämnade Hawassa 1963 och flyttade tillbaka till Sverige. Hade du då trott att du sextio år senare skulle få vara med vid invigningen av en ny kyrka?

– Nej, detta är ett mirakel. Att med egna ögon se att det mina föräldrar sådde för så länge sedan har växt och blivit ett gigantiskt träd har jag svårt att ta in. Gud har verkligen sett till att det växer, säger han.

Den nybyggda pingstkyrkan i Hawassa, Etiopien.

När församlingen grundades var Hawassa en by och i dag är det en miljonstad. Församlingen har ökat från några få medlemmar till cirka 25 000 medlemmar. Pingströrelsen i Etiopien har cirka 6 miljoner medlemmar.

Benny Moberg, pastor i pingstkyrkan i Töcksfors, besökte pingstförsamlingen i Hawassa under påsken. Hans föräldrar Kerstin och Roland Moberg var missionärer där under ett par år i mitten av 1970-talet.

– Jag gick på Svenska skolan i Addis Abeba och var hos mina föräldrar på loven. Jag har besökt Etiopien många gånger under årens lopp och har följt det fina arbete som församlingen gör, berättar Benny Moberg.

Ljud från Hillsong

Han berättar att Hillsong Sweden har sponsrat församlingen med en komplett ljudanläggning till deras kyrka.

– När jag var på besök i påskas var en grupp från Hillsong där och installerade ljudanläggningen. Det tycker jag var väldigt fint gjort, säger Benny Moberg till Dagen.

Han lyfter fram ett levande böneliv som ett utmärkande drag för församlingen.

– Vid mitt senaste besök mötte jag både unga och äldre som ropade till Gud i bön. Vi har mycket att lära oss om bön från pingstvännerna i Etiopien.

Fler artiklar för dig