Nyheter

Anmälningar om religiös diskriminering ökade mest 2022

Många muslimer kontaktade Diskrimineringsombudsmannen – men ofta sa myndigheten nej

Antalet anmälningar om diskriminering fortsätter att öka. Och de största relativa ökningarna under 2022 rörde anmälningar om diskriminering som hade samband med religion eller annan trosuppfattning, respektive könsöverskridande identitet eller uttryck.

Diskrimineringsombudsmannen skriver i sin senaste årsredovisning att antalet anmälningar om diskriminering ökade med tio procent mellan 2021 och 2022. Anmälningar om diskriminering rörande funktionsnedsättning är fortsatt vanligast, följt av etnisk tillhörighet. Men de största relativa ökningarna under 2022 handlade alltså bland annat om anmälningar gällande religion eller annan trosuppfattning. I det fallet ökade anmälningarna med 68 procent.

I rena siffror ökade antalet anmälningar om diskriminering som hade samband med religion eller annan trosuppfattning från 222 till 373 stycken.

Ökningen förklaras framför allt av två specifika händelser: Dels att Leos lekland höjde entrépriset på sina anläggningar under några dagar i början av maj, då den muslimska högtiden Eid al-fitr firades. Dels Rasmus Paludans uppmärksammade koranbränningar. Båda händelserna resulterade i ett stort antal anmälningar om diskriminering – dock beslutade DO i båda fallen att inte inleda något tillsynsärende.

Vad gäller diskrimineringsgrunden könsöverskridande identitet eller uttryck anmälde flera personer ett uppmärksammat beslut att om att ställa in ett luciafirande på Bollnäs folkhögskola, med hänvisning till att den påtänkta lucian hade en annan könsidentitet än kvinna. I det här fallet pågår ett tillsynsärende hos DO.

Flera olika diskrimineringsgrunder

DO konstaterar samtidigt att de ovan beskrivna anmälningarna varken förklarar hela ökningen av antalet anmälningar om diskriminering som har samband med religion eller annan trosuppfattning, eller ökningen av antalet anmälningar om diskriminering som har samband med könsöverskridande identitet eller uttryck.

Vad resten av ökningen beror på framgår inte av DO:s årsredovisning.

Enligt DO handlar anmälningar oftast bara om diskriminering utifrån en diskrimineringsgrund. Men en anmälan kan även handla om en eller flera händelser som har samband med flera olika diskrimineringsgrunder. Hälften av anmälningarna om diskriminering som har samband med religion eller annan trosuppfattning handlar exempelvis också om diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet.

---

Fakta: Antalet anmälningar om diskriminering ”religion eller annan trosuppfattning” 2015–2022

  • Antalet anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen om diskriminering som har samband med religion eller annan trosuppfattning har varierat på senare år. Enligt DO:s senaste årsredovisning tog myndigheten emot 164 sådana anmälningar 2015, 133 anmälningar 2016, 211 anmälningar 2017, 143 anmälningar 2018, 183 anmälningar 2019, 237 anmälningar 2020, 222 anmälningar 2021 samt 373 anmälningar 2022.
  • Sammantaget tog DO emot 3 594 anmälningar om diskriminering under 2022.

---

Fler artiklar för dig