Nyheter

Pingstforskaren som brinner för teologisk fördjupning

Ulrik Josefsson utnämnd till docent i praktisk teologi vid Uppsala universitet

Ulrik Josefsson, till vardags rektor på Akademi för ledarskap och teologi, ALT, blir docent i praktisk teologi vid Uppsala universitet.
– Det finns så mycket som ryms inom kyrkan som jag vill lära mig mer om för att sedan kunna dela med mig av till andra, säger han.

Det var i tisdags som fakultetsnämnden vid teologiska fakulteten på Uppsala universitet utnämnde Ulrik Josefsson till docent i praktisk teologi.

– Ulrik Josefsson är en dynamisk, internationellt etablerad forskare med ett gediget vetenskapligt arbete inom sitt område. Dessutom är han en klok person och detta sammantaget kvalificerar honom för utnämningen, säger Cecilia Wejryd.

Hon är dekan vid teologiska fakulteten och ordförande i fakultetsnämnden, och menar att Ulrik Josefsson är skicklig på att systematisera och presentera aktuell forskning och göra den relevant för en större publik.

Vad sticker ut i hans forskning?

– Han lyckas förena ett hedervärt akademiskt arbete med sin legitimitet i pentekostala sammanhang. På så sätt tycker jag att han bidrar till att överbrygga den spänning som kan finnas mellan det akademiska och kyrkan, säger hon till Dagen.

Ulrik Josefsson framhåller att hans huvuduppdrag är att vara rektor på ALT, Akademi för ledarskap och teologi, som bland annat utbildar pastorer inom pingströrelsen, Evangeliska frikyrkan och Svenska alliansmissionen.

– Jag brinner för teologisk fördjupning och att utbilda och utrusta ledare för församlingar i svensk kristenhet. Sedan 15 år tillbaka ägnar jag mig också åt forskning i praktisk teologi med fokus på pentekostal teologi, berättar han.

Som docent får han större möjligheter att göra mer av det han redan gör. En större plattform att undersöka det han tycker är mest spännande inom sitt forskningsområde.

Ett fördjupat samarbete

Inte minst ser Ulrik Josefsson fram emot att fördjupa det samarbete som redan finns mellan ALT som driver Institutet för pentekostala studier, IPS, och teologiska fakulteten vid Uppsala universitet.

– Den doktorsavhandling som jag skrev 2005 handlar om spiritualitet i den tidiga pingströrelsen. Jag tycker att det är spännande att till exempel ta reda på mer om vad spiritualiteten, eller andligheten, betyder för identiteten hos den enskilde.

Kyrkans plats i samhället är ett annat område som Ulrik Josefsson intresserar sig för. Där finns många beröringspunkter mellan kyrkan och samhället som han gärna vill studera närmare.

– På vilket sätt är vi som kristna en del av det svenska samhället? Och vad är vårt bidrag för att skapa det goda samhället? Det skulle jag vilja borra lite djupare i, förklarar han för Dagen.

Kyrkan i östra Afrika

Mission är ett annat område som han intresserar sig för. Ulrik Josefsson är själv missionärsson, och tillbringade en del av sin uppväxt i Bolivia där hans föräldrar Gudrun och Bernt Josefsson var missionärer.

För tillfället forskar han om hur kyrkan kan bidra till en positiv utveckling i östra Afrika. Ytterligare ett forskningsfält handlar om kyrkans roll i framväxten av det moderna Sverige med fokus på demokratifrågor.

– Tillsammans med en kollega undersöker jag hur pingstvänner i Sverige ser på sin roll som kyrkor och individer i det svenska samhället. Vilket plats anser pingstvänner att de har i formandet av det goda samhället?

– En preliminär slutsats är att samhället gärna ser att pingstvänner och andra kristna gör sociala insatser, som till exempel vid flyktingkrisen 2015. Men det är inte lika uppskattat när vi talar om varför vi gör detta, att det har med vår tro att göra.

Medlemskap i fokus

Ulrik Josefsson berättar om en ny forskningsrapport som snart ska presenteras. Den handlar om synen på församlingens roll i den pingströrelse där han själv verkar och har sin bas.

– Den fråga vi tittat på är om det skett någon förändring över tid i hur den fria församlingstanken uppfattas och det faktum att Pingströrelsen sedan 20 år tillbaka är organiserad som ett samfund, Pingst FFS.

Frågan om vem som ska få vara medlem i en församling är en av de mest brännande i svensk frikyrklighet för tillfället. En fråga där det bryts och bänds ganska mycket, och där teologin spelar stor roll för vart man landar.

– Det handlar om vem som ska vara innanför och vem som ska vara utanför. Vem ska få bli medlem i församlingen och ha rösträtt? Och vilka förväntningar är rimliga att ha på medlemmar i en församling, till exempel när det gäller ekonomi?

Sparsamt med titlar

Som docent i praktisk teologi hoppas Ulrik Josefsson, vid sidan av sitt arbete som rektor för ALT, kunna bidra med sin erfarenhet, sitt kunnande och engagemang i dessa svåra frågor.

– Jag kommer från en samfundstradition där vi historiskt varit försiktiga med titlar hit och dit. Vi har framför allt varit ”bror och syster” med varandra och det är något som jag uppskattar väldigt mycket.

– Men ibland när man brinner väldigt starkt för något kan det kanske vara okej med en titel, säger Ulrik Josefsson.

Fotnot: Professor emeritus Bernice Sundkvist från Åbo har sakkunniggranskat Ulrik Josefssons forskning innan den godkändes av fakultetsnämnden vid teologiska fakulteten på Uppsala universitet.

---

Fakta: Ulrik Josefsson

  • Rektor på ALT, Akademi för ledarskap och teologi.
  • Född den 16 mars 1965.
  • Bor i Jönköping.
  • Gift med Carina, tre vuxna söner, Amos som är gift med Hannah, och Isak och Elis.
  • Missionärsson.
  • Utsedd till docent i praktisk teologi vid Uppsala universitet.

---

Fler artiklar för dig