För att kunna flyttas måste Kiruna kyrka avvika från den smala vägen.
Vägen på vilken den stora byggnaden ska transporteras måste nämligen bli dubbelt så bred.
Nu har arbetet inför flytten av Kiruna kyrka påbörjats på allvar. LKAB och byggföretaget Veidekke har tecknat avtal för projekteringen. Denna kommer att pågå till mitten av nästa år. Då kommer också de stora anläggningsarbetet behöva göras inför flytten som är tänkt att gå av stapeln om två år.
Kyrkan började byggas 1909 och invigdes 1912. Från sin nuvarande plats är det tänkt att kyrkan tillsammans med klocktornet ska flyttas till en plats strax öster om kyrkogården i Kiruna. Kyrkan är 40 meter bred och nästan lika hög och väger nästan 600 ton. Att den måste flyttas till en ny plats beror på gruvbrytningen. Den möjliga flyttvägen är enligt LKAB hemsida via Gruvvägen, Hjalmar Lundbohmsvägen, Silfwerbrandsgatan, Lombololeden och Österleden in till den nya platsen nedanför kyrkogården.
Att man flyttar hela kyrkan och inte plockar isär den bräda för bräda, görs för att det är en konstruktion av både liggande och stående timmerbalkar och det finns risk att träet börjar slå sig om man plockar ner den, berättar Stefan Holmblad, projektledare på LKAB på företagets hemsida. Monterar man ner den är risken stor att det inte går att sätta ihop den igen.
Vägen är för smal
Men ett av problemen som måste lösas är att den möjliga flyttvägen är för smal.
– Det är en stor utmaning, säger Stefan Holmblad, projektledare på LKAB, till P4 Norrbotten.
Själva flyttvägen är fem kilometer lång men vägen behöver alltså bli bredare, till och med dubbelt så bred. Ett annat problem är att man måste ta bort en viadukt längs vägen, som i och för sig ändå skulle ha tagits ner.
I och med att det är en kyrka det gäller så är det många tillstånd som ska hanteras, kring kulturmiljö-biten, berättar Stefan Holmblad i inslaget.
De som ska utföra flytten är Veidekke, som är ett skandinaviskt bygg- och fastighetsföretag som har omkring 6 300 anställda i Skandinavien. Bland Veidekkes mer kända byggnadsverk märks operahuset i Oslo, Hardangerbron och den nya Holmenkollbacken enligt Wikipedia.
[ Fjällkyrkan i Kiruna fyller 100 år ]
Men Veidekke flyttar alltså också hus. Och man har redan flyttat kulturbyggnader i den nu pågående flytten av Kiruna gamla stad. Veidekkes dotterbolag Berggren & Bergman har till exempel varit inblandad i flytten av Gustaf Wickmans hus som kallas ”Gula raden” på Hjalmar Lundbohmsvägen, men är enligt sin hemsida också långt framme i förarbetet inför flytten av SJ-husen på Rälsgatan. Dessa är några av många träbyggnader i Kiruna med säregna arkitektoniska drag som kommer att flyttas under kommande år.
Inte mindre än 39 hus kommer få ny adress fram till år 2035 berättar Veidekke på sin hemsida.