Nyheter

Ebba Busch (KD) lovar gårdsförsäljning av alkohol

Men borgerliga politiker tvekar med tanke på att alkoholmonopolet då kan försvinna

KD-ledaren Ebba Busch säger i en intervju med Svenska Dagbladet att gårdsförsäljning av alkohol kommer att bli verklighet. Frågan som lurar i bakgrunden är dock mycket större än så, vilket riksdagens enda pastor påpekar.

Gårdsförsäljning av alkohol är uppe till debatt igen, med starka krafter som driver på. Exempelvis har högerns tankesmedja Timbro en pågående kampanj där de undrar vad regeringen väntar på eftersom svenskarna enligt olika mätningar vill ha gårdsförsäljning.

– Den som besöker en vingård, ett mikrobryggeri eller sprittillverkare ska också få köpa med sig produkten direkt hem i stället för att åka till Systembolaget, säger Benjamin Dousa, VD på Timbro, i en kampanjfilm som lagts ut på Twitter.

På honom låter det som att det enda som saknas är ett enkelt politiskt beslut. Frågan har dessutom förhandlats av regeringen och SD och har majoritet i riksdagen.

Ebba Busch lovar

Nu går även KD-ledaren Ebba Busch ut och säger att gårdsförsäljning av alkohol kommer att införas. Frågan är inte om, utan när.

– Det kommer den ansvarige ministern Jakob Forssmed att återkomma till när de har tittat på alla delar, säger hon till SvD.

Att det hela dröjer beror på att socialministern och KD-kollegan är ”noggrann och ansvarstagande”.

Jakob Forssmed har tidigare gått ut och sagt att regeringen ser positivt på gårdsförsäljning av alkohol, men att det bara kan införas utifrån förutsättningen att detaljhandelsmonopolet värnas.

Monopolet hotas

Systembolagets monopol är nämligen detaljen som gör att frågan inte är så enkel som många ibland vill ge sken av. För om gårdsförsäljning införs finns det en uppenbar risk att monopolet måste upphöra och försäljning av alkohol släpps helt fritt.

Som det ser ut i dag har Sverige har nämligen ett undantag inom EU att ha ett alkoholmonopol. Inför man ett undantag för detta undantag är risken stor att det inte håller juridiskt. Frågan om det går att komma runt det här har utretts flera gånger, senast 2021, men det har hittills visat sig vara svårt att kringgå EU-reglerna.

Politisk pastor tveksam

Även Ebba Busch som först lät så tvärsäker i SvD väljer att i efterhand påpeka att gårdsförsäljning enbart är möjligt om monopolet värnas, vilket förts in som ett förtydligande i texten, och gjort att även Dagen uppdaterar med denna uppgift.

En annan politiker som på samma sätt garderat sig är Liberalernas Jakob Olofsgård, riksdagsledamot och pastor, som i en intervju med Svenska Dagbladet menar att gårdsförsäljning kanske inte går att genomföra, trots uttalade löften.

– Vi har gått till val på att införa gårdsförsäljning om det är förenligt med Systembolagets monopol, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet, återgett via TT.

– Om vi kämpar igenom hela mandatperioden och kommer till vägs ände, där vi mot förmodan skulle se att det inte är möjligt, så har vi inte svikit ett vallöfte.

---

Fakta: Sverige och alkohol

  • Sverige är ett land där de alkoholrelaterade problemen ansågs så pass stora att staten tvingades gripa in med ett alkoholmonopol.
  • 1955 bildades Systembolaget, som i dag säljer alkohol under ordnade former.
  • Nu vill man införa gårdsförsäljning av alkohol.
  • Frågan är om det är förenligt med det statliga monopolet, samt EU-rätten.

---

Fler artiklar för dig