Nyheter

Polisingripande mot konvertit JO-anmäls av pastor

Konvertit: Poliserna verkade tro att jag är en terrorist

För två veckor sedan stormade sex civilklädda poliser in i Ali Ahmed Hussainis lägenhet i Filipstad. Anledningen var att den kristna konvertiten misstänktes för folkbokföringsbrott. Nu har polisingripande JO-anmälts av “flyktingpastorn” Bengt Sjöberg.
– Jag har svårt att sova efter det som hände, säger Ali Ahmed Hussaini till Dagen.

Klockan var 20:30 när ytterdörren till Ali Ahmed Hussainis lägenhet i centrala Filipstad öppnades från utsidan. Sex civilklädda poliser stormade in och beordrade att Ali Ahmed Hussaini skulle svara på frågor. Två poliser höll fast hans händer medan två gick runt i lägenheten och fotograferade samtidigt som två poliser vaktade dörren.

Ali Ahmed Hussaini fick höra att han var misstänkt för folkbokföringsbrott eftersom han inte var skriven på den aktuella adressen och att han därmed riskerade sex månaders fängelse.

– Jag köpte lägenheten för nästan ett år sedan, men jag visste inte att jag behövde anmäla min nya adress till Skatteverket. Jag har aldrig köpt någon lägenhet i Sverige tidigare och trodde att adressändringen skedde automatiskt, säger han till Dagen.

Ali Ahmed Hussaini, som ursprungligen är från Afghanistan, kom till Sverige 2013. Två år senare blev han kristen, men Migrationsverket ansåg inte att asylskälen var tillräckligt starka för att han skulle få uppehållstillstånd. Sommaren 2017 togs den då 22-årige Ali Ahmad i förvar i väntan på utvisning, men som Dagen kunde rapportera kom nya besked i sista stund som innebar att han inte behövde gå ombord på flygplanet. Senare beviljades han också uppehållstillstånd.

Svårt att sova

Ända sedan Ali Ahmed Hussaini blev kristen har han varit aktiv i Korskyrkan i Filipstad där Bengt Sjöberg har arbetat som pastor. I dag känner de varandra väl och Bengt Sjöberg, som har hjälpt många asylsökande under årens lopp, beskriver hur Ali Ahmed Hussaini har påverkats av polisingripandet för två veckor sedan.

– Han mår mycket dåligt, bland annat på grund av trauman som han har varit med om tidigare och som nu har kommit upp till ytan igen, säger han till Dagen.

Själv förklarar Ali Ahmed Hussaini att han har haft svårt att sova efter det som hände. Efter att ha blivit sjukskriven från jobbet på ett äldreboende gjorde han på tisdagen sitt första arbetspass.

– Min chef tyckte inte att jag bara skulle sitta hemma.

Han kan fortfarande inte förstå polisernas agerande.

– De verkade tro att jag är en terrorist.

Uppsåt krävs för dom

Folkbokföringsbrott regleras av Folkbokföringslagen. Enligt denna är individer som flyttar skyldiga att anmäla sin nya adress till Skatteverket inom en vecka. Om detta inte sker kan det handla om ett folkbokföringsbrott. Men för att en person ska kunna dömas för folkbokföringsbrott krävs att personen har begått brottet med uppsåt. ”En person handlar med uppsåt om hen medvetet lämnar felaktiga eller ofullständiga uppgifter eller medvetet underlåter att anmäla flytt”, skriver Skatteverket.

I det aktuella fallet uppger alltså Ali Ahmed Hussaini att han inte visste att han behövde anmäla sin nya bostadsadress till Skatteverket. Som ett resultat var han – i samband med polisingripandet för två veckor sedan – fortfarande folkbokförd hos några bekanta i Filipstad. Där har Ali Ahmed Hussaini varit skriven under en längre period eftersom han tidigare flyttade runt en del.

– Men efter att poliserna kom hem till mig och jag fick veta att jag behövde anmäla flytten till Skatteverket gjorde jag det direkt, säger han till Dagen.

Efter polisingripandet har Bengt Sjöberg och Ali Ahmed Hussaini valt att JO-anmäla polisen. I anmälan skriver de bland annat att polisen har ”tagit i för hårt, bryskt”. De kritiserar också ingripandet eftersom ingen åklagare hade godkänt husrannsakan och eftersom polisen inte hade försökt informera Ali Ahmed Hussaini om hans skyldighet att anmäla flytten. De skriver också att det var ”stort fel att hota med sex månaders fängelse”.

---

Fakta: Folkbokföringslagen

  • Folkbokföringslagen skärptes sommaren 2018. Syftet var att stoppa välfärdsfusk och organiserad brottslighet. Det blev till exempel straffbart att skriva sig där man inte bor. Men tidningen Hem & Hyra rapporterade under våren 2021 att det framför allt var hemlösa personer som hade åtalats enligt de nya reglerna.
  • Sommaren 2022 röstade riksdagen ja till ett förslag om åtgärder för att stärka kvalitet och kontroll i folkbokföringen. Förslaget innebär bland annat att Skatteverket ska få utökade möjlighet att göra kontrollbesök hemma hos folk. Men enligt Hem & Hyra beslutade samtidigt riksdagen att avkriminalisera hemlösa och andra utsatta grupper som folkbokfört sig fel, utan avsikt att begå brott eller fuska till sig pengar. Regeringen fick i uppgift att återkomma med ett förslag på hur detta ska gå till.

---

Fler artiklar för dig