Nyheter

Martin Lönnebos liv i bilder – Tomas Sjödin minns sin förebild

Den tidigare Linköpingsbiskopen, författaren och skaparen av Frälsarkransen blev 93 år gammal

1 av 18
Martin Lönnebo har avlidit efter en kort tids sjukdom, 93 år gammal. Den tidigare Linköpingsbiskopen somnade stilla in i sitt hem på onsdagskvällen den 26 april. ”Det är med sorg jag mottagit besked att Martin Lönnebo avlidit”, säger Marika Markovits, biskop i Linköpings stift i ett pressmeddelande.

Martin Lönnebo föddes 1930 i Storkågeträsk utanför Skellefteå. Mellan åren 1980–1995 var han biskop i Linköpings stift. Under sitt liv skrev han åtskilliga böcker, bland annat Kristendomens återkomst, Religionens fem språk och den senaste boken Livets farkost – SOS – ögon som kan se Guds härlighet, som kom ut så sent som 2021.

UPPSALA 20230115
Marika Markovits, nyvigd biskop i Linköpings stift, efter vigningen i Uppsala domkyrka på söndagen. 
Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040

Mest känd är dock Lönnebo för den mycket populära Frälsarkransen med 18 olika pärlor som symboliserar olika aspekter av den kristna tron. Han var också först med att införa ljusbäraren i Svenska kyrkan.

– Martin Lönnebo har som få talat rätt in i människors hjärtan. Med Frälsarkransen har han, långt utanför Sveriges gränser, skapat ett enkelt och konkret sätt att hålla bönen och tron vid liv.”, säger nuvarande Linköpingsbiskopen Marika Markovits.

– Han har mött mig med stor uppmuntran och han kommer genom sina texter fortsatt inspirera mig. Våra omtankar och förböner får nu omsluta hans hustru och familj, fortsätter hon.

Martin Lönnebo och Tomas Sjödin 1999.

En nära vän till Martin Lönnebo var pastorn och författaren Tomas Sjödin.

– Jag pratade med Martin i förrgår och jag är oerhört tacksam för det. Jag hade haft en lapp på mitt skrivbord i några dagar om att jag skulle ringa honom och jag är så tacksam att jag kom fram och fick uttrycka mitt tack medan han fortfarande var helt klar.

– För mig var Martin en förebild men också en nära vän. Och jag tror att det är många som känner just så – att han var en vän. Det är verkligen en gudagiven egenskap.

I er gemensamma bok ”Väder vind och livets allvar” möttes du och Martin Lönnebo i erfarenheten av att ha barn med sjukdom. Vad betydde han för dig i den kampen?

– Otroligt mycket. Det var faktiskt så vi möttes. Vi skulle medverka i ett panelsamtal om något helt annat, men fann varandra i att vi delade den verkligheten och erfarenheten. Martin ledde också förbönen på begravningen för vår son Ludvig och han gjorde det så otroligt varmt och fint.

– Det finns så mycket jag skulle kunna säga om Martin, han var verkligen en portalfigur, en bred kristen ledare med ett sylvasst Kristuscentrum, säger Tomas Sjödin.

Hemma hos Tomas Sjödin
Fler artiklar för dig