Nyheter

Kristna uppmanas bli familjehem - “brukar man gå i kyrkan ska man säga det”

Närmare 100 familjer med i nätverket som lanserades av Pingst och LP-verksamheten 2021

Att nätverka, utbyta erfarenheter och få svar på sina frågor är ett stort stöd för familjerna i ”Ett hem för dig” – en satsning inom Pingst och LP-verksamheten för att rekrytera och stödja kristna familjehem för utsatta barn och ungdomar.
– Jag tror många fler skulle vilja bli familjehem om de visste mer om hur det är, säger Börje Dahlkvist, LP-pastor och regionledare i Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Västernorrland.

Regeringen vill satsa på fler familjehem för utsatta barn, och föreslår att 100 miljoner kronor extra avsätts för ändamålet under 2023, uppger TT.

– Vi behöver att fler familjer öppnar upp sina hem för att ge stöd, omsorg och kärlek till de barn som finns i utsatthet, sa socialminister Jakob Forssmed (KD) om satsningen.

Bristen på familjehem har varit stor länge. För två år sedan, våren 2021, beslutade sig Pingst och LP-verksamheten för att dra sitt strå till stacken, och lanserade ett nätverk för att uppmuntra kristna familjer att öppna sina hem för behövande barn och ungdomar.

– Vi har med uppemot 100 familjer över hela landet i nätverket. Det de som redan är familjehem, kontaktfamiljer eller jourhem, och sådana som funderar över det, säger Börje Dahlkvist, som driver nätverket tillsammans med Richard Svensson, verksamhetsledare för Pingst Församling.

Richard Svensson, verksamhetsledare för Pingst församling, tillsammans med Börje Dahlkvist från LP-verksamheten.

Nätverket har regelbundna träffar, både digitala och fysiska, ofta med inbjudna föreläsare som arbetar professionellt med sociala eller barnrättsfrågor. Alla har ju inte små barn, utan det kan vara tonåringar och unga vuxna.

– Vi lyfter olika frågor, stöttar och ger inspiration och tar upp det som kommer upp eller upplevs som angeläget, säger Börje Dahlkvist till Dagen.

– Ibland handlar det om vårdnadsöverflytt eller om de svåra situationer som uppstår när ett uppdrag avslutas och ett barn ska tillbaka till sitt biologiska nätverk. Mycket handlar om barnperspektivet och hur man kan stötta barn på rätt sätt, till exempel när det gäller umgänge. Och många har erfarenheter av Socialtjänsten som man kan behöva ventilera med andra.

Har rekryteringsträffar

Nätverket anordnar också rekryteringsträffar, då socialtjänsten ofta är med och berättar.

– Vi har haft några väldigt positiva sådana träffar. I vissa fall har det gett resultat direkt med nya familjer som vågat sig in i detta äventyr, säger Börje Dahlkvist.

För ett äventyr är det att öppna hem och hjärta för en ung människa med behov av trygga vuxna och en stabil hemmiljö.

– Det som ofta gör att man drar sig är att man tänker att ansvaret är för stort, för svårt eller att man inte är tillräckligt ”duktig” som familj. Oron för att en gång behöva separera från barnet finns med, och sedan är detta med timingen. Det är lätt att man tänker att ingen tidpunkt är rätt för att bli familjehem: antingen är de egna barnen för små, eller så har man för mycket med jobbet eller anser att man är för gammal.

Själv var Börje Dahlkvist över 50 när han och hustrun blev familjehem för första gången. Sedan dess har de haft flera ungdomar boende hos sig.

– Uppdraget är att verka för att barnet ska komma tillbaka till sitt biologiska sammanhang, så det händer att man har dem boende under ett år eller några år. Men många, som vi, väljer att sedan ta emot fler barn, säger han.

– Det finns inga perfekta familjer. Men barnet behöver trygghet och kärlek och omsorg, och det är det väldigt många familjer som kan erbjuda. Känner man att man har plats, utrymme och ork så kan det här vara en väldigt bra sak.

Kontaktfamilj ger extra stöd

Ett sätt att ”prova på” är att bli kontaktfamilj. Då tar man emot ett barn som behöver extra stöd varannan helg eller någon gång i månaden.

– Det kräver inte en lika omfattande utredning eller krav på utbildning. Det spännande med det uppdraget är att man också lär känna barnets biologiska föräldrar, säger Börje Dahlkvist.

Han ser ett värde i att som familjehem vara involverad i en församling.

– Några familjer har sagt att de upplevt att det varit negativt laddat när man sagt att man är kristen. Men vi brukar säga att man ska vara så ärlig och tydlig man kan. Brukar man gå i kyrkan ska man säga det, och att man tar med de mindre barnen, medan de äldre får välja själva.

---

Fakta: Familjehemsplaceringar

  • Uppdraget som kontaktfamilj innebär att man tar emot ett barn i sitt hem en eller ett par helger i månaden, medan man som familjehem tar emot ett barn på heltid. I båda fall utgår ersättning till familjerna.
  • Det finns inga formella krav för att bli familjehem, men socialtjänsten gör en familjehemsutredning där man talar om personliga förhållanden, relationer och attityder. Det görs också kontroller i polis- och socialregister.
  • Jourhem tar emot akuta placeringar av barn och ungdomar, eller av föräldrar och barn tillsammans. I dessa fall behöver man kunna ta emot barn med kort varsel och under en begränsad tid.

---

Fler artiklar för dig