Nyheter

Papperslösa budade hem padelmatch mot migrationsministern Maria Malmer Stenegard

Hoppas på politisk förändring för dem som bott länge i Sverige och fastnad i limbo

Det blev ett ovanligt möte mellan papperslösa och migrationsminister Maria Malmer Stenegard (M), med hård kamp både på padelplanen och i det efterföljande samtalet.
– Vi hoppas på förändring, säger Mommo Khavari som riskerar att utvisas till Afghanistan.

”Ta med din vän, kollega eller partner för en padelmatch för livet”. Så lät lockropet då Moderata ungdomsförbundet, MUF, lade ut en padelmatch med migrationsminister Maria Malmer Stenegard (M) till högst erbjudande. Erbjudandet kom under Musikhjälpen förra året.

Det här fick den ideella föreningen Agape i Göteborg att nappa. De drog i gång en insamling tillsammans med nätverket ”Papperslös inte värdelös” och med 9 600 kronor gick de vinnande ur budgivningen. Padelmatchen gick av stapeln förra veckan.

Träffade ministern

När det gäller den sportsliga biten så var det tufft, svettigt och jämnt. Migrationsminister Maria Malmer Stenegard och hennes pressekreterare drog dock det längsta strået och vann.

Men matchen i matchen handlade om att Agape, som startades för att fokusera på ensamkommande flyktingars situation, fick en dryg halvtimmes samtal med ansvarig minister.

25-årige Mommo Khavari var en av dem som hade rest från Göteborg för att vara med och träffade migrationsministern. Han kom till Sverige år 2015 och pluggar just nu på folkhögskola samt jobbar extra på en restaurang.

Vad berättade du för henne?

– Jag berättade om vår situation som vi har hamnat i. Vi har varit i Sverige ganska många år och har fått avslag efter avslag, säger Mommo Khavari.

Han hade tidigare sett ministern på tv, där han uppfattade henne som hård och bestämd. Men när han fick träffa henne på det här sättet visade det sig att hon hade ett trevligt bemötande och de hade också ett bra samtal.

Varit papperslös

Mommo Khavari berättar att han själv levt som papperslös i flera års tid men fick en ny chans att söka uppehållstillstånd efter talibanernas maktövertagande. Nu har han dock fått ytterligare ett avslag och håller på att överklagar igen.

– Det känns tung, säger han om situationen.

Problemet som han, och många med honom, har är att de i dagsläget inte kan utvisas eftersom Sverige inte har ett utlämningsavtal med Afghanistan. I stället hamnar de i någon slags limbo, det innebär att de inte får vara kvar i Sverige men samtidigt kan de heller inte utvisas. De som hamnar i denna limbo får det också mycket svårt med jobb och studier och Mommo Khavari beskriver det som att man då lätt dras in i skuggsamhället.

– Skulle jag få ett till avslag då förlorar jag mitt arbetstillstånd och blir papperslös igen, säger han om sin egen situation, med rädsla om vad det kan innebära.

Flera personer från Agape och Papperslös inte värdelös åkte från Göteborg till Stockholm för att spela padel och samtala med migrationsministern.

Vad hoppas du ska hända?

– Vi hoppas på förändring. Att ändra lagen så att det blir lättare för ensamkommande som varit många år i Sverige, säger Mommo Khavari.

– Vi vill att de som kom hit 2015 ska få stanna, vi har varit en stor del av vårt liv i Sverige.

David Nilsson är verksamhetssamordnare på Agape och säger så här i efterhand att det blev ett bra möte med ministern.

– Det är bra att hon fick en berättelse direkt från den här målgruppen, säger han till Dagen.

Han berättar också att anledningen till att Sverige inte kan utvisa människor till ett land som Afghanistan är för att man inte vill förhandla med talibanerna och ett av ministerns tydliga besked var att de inte tänker inleda några sådana förhandlingar.

---

Fakta: Agape

  • Agape är en förening som startade i Göteborg år 2017 med fokus på att ta hand om ensamkommande som kom till Sverige som barn.
  • Även om det har ett namn som många associerar med kristendom är det en religiöst neutral förening, även om flera som engagerar sig i den är troende.
  • Föreningen budade hem en padelmatch med migrationsministern, där ungdomar från Afghanistan och Somalia fick en halvtimmes samtalstid.

---

Fler artiklar för dig