Nyheter

Över 52 000 kristna har dödats i Nigeria

Även många muslimer offer för jihadistgruppers dödliga våld

Enligt en ny rapport fortsätter våldsbejakande islamistiska rörelser i Nigeria att döda kristna. Sedan 2009, då Boko Haram gick på offensiven, har 52 250 kristna dödats enligt nya uppgifter.

Nigeria har under en längre tid haft stora problem med militanta islamistiska rörelser. Mest känd är Boko Haram, bland annat för flera spektakulära masskidnappningar, men också för brutala terrorattacker och mord på oliktänkande. En annan jihadistisk rörelse finns även bland fulaniherdar, som också genomfört flera dödliga räder.

Det är Vatican news som nu berättar att sedan 2009, då Boko Haram gick på offensiven, har drygt 52 000 kristna dödats av islamister i Nigeria och ungefär 18 000 kyrkor har förstörts. Siffran har tagits fram av den nigerianska människorättsorganisationen Intersociety.

Muslimska offer

Enligt deras rapport har cirka 34 000 muslimer också dödats av islamister under samma tidsperiod, då våldet riktas mot alla som inte skriver under på islamistgruppernas radikala agenda. Miljontals människor har också tvingats på flykt på grund av våldsamheterna.

Även om statistiken går tillbaka 14 år i tiden slås det också fast att det här är ett pågående skede. Bara i år ska omkring tusen kristna ha dödats i Nigeria, något som ofta går under radarn i internationella sammanhang. Även andra länder i Västafrika har liknande problem med islamistiskt våld, exempelvis Mali och Burkina Faso.

Situationen bekräftas

Även andra organisationer har vittnat om det dödliga våldet i Nigeria. Exempelvis Open Doors, som i januari släppte sin årliga rapport om var i världen det är svårast att vara kristen. De varnade då för den alarmerande situationen i Afrika då jihadistgrupper flyttar fram sina positioner på flera håll.

– Hela regionen är på väg mot katastrof, kommenterade Frans Veerman, en av forskarna bakom Open Doors World watch list.

Nigeria klassades i årets rapport som den sjätte farligaste platsen att vara kristen på och enligt Open Doors är numera 89 procent av alla som kan klassas som kristna martyrer nigerianer.

Framför allt är det norra Nigeria som drabbats av jihadistiskt våld, medan andra delar av landet är betydligt tryggare.

---

Fakta: Nigeria

  • Nigeria är Afrikas folkrikaste land med över 200 miljoner invånare.
  • Landet är religiöst delat mellan ett kristet präglat syd och ett muslimskt präglat norr.
  • Flera delstater i norra Nigeria har infört sharialagar och det är också i norra Nigeria som flera jihadistgrupper är verksamma.

---

Fler artiklar för dig