Nyheter

Diakonia: Johan Forssell (M) har fel om handel och bistånd

“Jag är orolig för att i stället för att modernisera biståndet så kastar man det tillbaka flera decennier”

Handels- och biståndsminister Johan Forssell (M) säger sig stå för något nytt, men han är snarare fast i ett föråldrat synsätt. Det menar Diakonias generalsekreterare Mattias Brunander, som reagerat på Dagens intervju med ministern.

Handel och bistånd ska på ett bättre sätt knytas ihop och mer fokus ska gå på att göra biståndet effektivt.

– För att bygga en väg till välstånd måste vi få in handelsperspektivet, med jobb och tillväxt, var Johan Forssells (M) budskap i en intervju med Dagen där han också slog fast att det här är vad som efterfrågas.

Johan Forssell (M), handels- och biståndsminister, i en stor intervju med Dagen.

Helt fel, menar Mattias Brunander, tillförordnad generalsekreterare för den kristna biståndsorganisationen Diakonia.

– Att bistånd ska främja svensk export är ett eko från 1970-talet och ett gammaldags bistånd. Vi har kommit långt sedan dess och OECD har förbjudit att bistånd villkoras till givarländernas export.

Problematisk omsvängning

Mattias Brunander menar alltså att omläggningen av det svensk biståndet som påbörjats under Johan Forssells ledning är problematisk.

– I princip är det inget fel med att se handel som viktigt. Det är nog ingen som hävdar att det bara är bistånd som ska åstadkomma utveckling, säger han.

Men problemet är att om det blir ett för ensidigt fokus på handel så stöter man snart på problem.

– På vilket sätt tror Johan Forssell att handel ska bidra till stärkt demokrati, minskad korruption och starka institutioner i länder som Myanmar, Kongo och Nicaragua?, undrar Mattias Brunander retoriskt.

Ovilja att investera

Han menar att i de mest utsatta länderna måste man ha en annan typ av helhetssyn. Det är ofta länder som investerare drar sig undan.

– Och av goda skäl. För investerare vill ha stabilitet och en rättsapparat som fungerar.

Därför, menar Mattias Brunander, är det inte så enkelt som att bara koppla in handel för att få fart på utvecklingen. I stället måste fokus alltid vara på de lokala behoven och det är viktigt att det alltid finns ett lokalt ägarskap.

Svenskt fokus

En risk med regeringens perspektiv är att man fokuserar för mycket på svenska företag. Mattias Brunander menar att det redan finns tillräckligt med dåliga exempel på hur enskilda givarländer valt att fokusera på handel utifrån sitt nationella perspektiv.

– Svenskt bistånd har som mål att bekämpa fattigdom och förtryck. Då ska fokus vara på de människorna och inte svenska ekonomiska intressen.

Han menar också att företag i vissa fall är en del av problemet, med exempel på att de fördrivit människor från sina hem och även bidragit till miljöförstöring.

– Företagande måste gå hand i hand med regelverk för att förhindra kränkningar av mänskliga rättigheter. Något som Moderaterna varit negativa till.

Samtidigt finns det länder som tagit emot bistånd i årtionden, man pratar om ett biståndsberoende, det är väl det man vill komma ifrån?

– Absolut, historien är full av fall där biståndsberoende leder till passivitet. Men i dag är det en väldigt liten del av svenskt bistånd som går till regeringar.

Exempelvis kanaliseras mycket av biståndet via det civila samhället som är med och kämpar för demokrati.

Stor oro för politiken

Johan Forssell har varit minister i ett halvår, än så länge har han enbart lovat stora reformer, men de har ännu inte presenterats.

Hur orolig är du för vad som ska hända?

– Jag är orolig för att kompetensen brister, så att i stället för att modernisera biståndet så kastas det flera decennier bakåt. I slutänden drabbar det de människor som biståndet är till för, säger Mattias Brunander.

---

Fakta: Svensk biståndspolitik

  • Svenskt bistånd har från 2014 fram tills förra valet styrts främst av Miljöpartiet.
  • Nu har portföljen tagits över av Moderaterna med Johan Forssell som ansvarig minister.
  • Han har utlovat en reformagenda baserad på mer fokus på handel, samt ett ökat stöd till Ukraina.

---

Fler artiklar för dig