Nyheter

Pingst i Uppsala tog beslut om vem som har rösträtt

Föreståndaren Dan Salomonsson: Beslutet fattades med ”övertygande majoritet”

Medlemmarna i Pingstkyrkan i Uppsala har sagt sitt. På söndagen röstade de för att införa nya stadgar som innebär att de som vill rösta på kommande församlings- och administrationsmöten ska vara myndiga, att de ”efter självprövning” ska kunna intyga att de ofta deltar i verksamheten samt att de ”bidrar ekonomiskt efter biblisk princip”.

När församlingsmedlemmarna skulle rösta om de föreslagna förändringarna valde över 90 procent att säga ja. Ett tiotal medlemmar valde samtidigt att rösta nej, men eftersom stadgeändringar kräver två tredjedelsmajoritet var det i slutändan aldrig något snack om saken.

Församlingens föreståndare Dan Salomonsson säger också i en kommentar till Dagen att beslutet fattades med ”övertygande majoritet”. Därmed är också processen, som har pågått i 1,5 år, avslutad.

När Dagen träffade Dan Salomonsson i mars förklarade han att ambitionen med förändringarna har varit att ”stärka ansvaret i församlingens beslutsprocesser för att bevara den demokratiska modellen”.

– När församlingen grundades för drygt 100 år sedan bidrog alla medlemmar på olika sätt. I dag är intresset för föreningskyrkan obefintligt, men vi behöver betona både rättighetssidan och ansvarssidan för medlemmarna. De som röstar ska ta ett reellt ansvar för besluten. En medelpingstvän 1975 som beslutade att bygga en ny kyrka visste att det skulle svida i den egna fickan, sa han bland annat.

Kritiker fick komma till tals

Dan Salomonsson poängterade samtidigt att de nya stadgarna enbart berör församlingsmöten och administrationsmöten. Det är här de största och viktigaste besluten fattas, men han betonade att de allra flesta besluten tas vid så kallade församlingssamtal och församlingsinformation i anslutning till gudstjänster.

Ett första administrationsmötesbeslut fattades i februari, men för att stadgeändringarna skulle träda i kraft krävdes ett likadant beslut. Inför söndagens andra administrationsmöte hade några medlemmar uttryckt missnöje över beslutsgången – enligt dessa fick de aldrig möjlighet att säga nej till förändringarna vid administrationsmötet i februari. Men när medlemmarna åter samlades i helgen för att slutgiltigt avgöra frågan genomfördes en omröstning där även kritikerna fick komma till tals.

”Behöver återuppliva delaktighet och ansvar”

Inför omröstningen begärde Roland Hyving, som tidigare har skrivit en debattartikel i Dagen, ordet. I debattartikeln ifrågasatte han stadgeändringsförslaget och på administrationsmötet yrkade på att förslaget skulle återremitteras. Men en stor majoritet av medlemmarna som fanns på plats i den välfyllda kyrkan ansåg att frågan var färdigutredd och röstade för att godkänna de nya stadgarna.

Det innebär att församlingsledningen kan blicka framåt.

– Vi behöver återuppliva delaktighet och ansvar, sa Dan Salomonsson i Dagenintervjun i mars.

---

Fakta: Pingstkyrkan Uppsala

  • Historia: Församlingen grundades den 21 september 1916. Först firades gudstjänster i en byggnad på Svartbäcksgatan, men 1931 kunde församlingen flytta in i nya lokaler på S:t Persgatan. I mitten av 1960-talet revs dessa varefter den nuvarande fastigheten, som ägs av församlingen, byggdes på samma adress.
  • Antal medlemmar: 1 254 personer (den 31 december 2022).

---

Fler artiklar för dig