Nyheter

Kaos i Sudan - Läkarmissionens anställda evakuerade

Har lyckats få ut tolv personer från huvudstaden Khartoum. Drygt 120 anställda kvar i Sudan.

Fler än 1000 EU-medborgare och andra har inlett sin evakuering från Khartoum – däribland flera som är anställda av Läkarmissionen. Samtidigt växer oron för ett fullskaligt inbördeskrig.
– Just nu är man inte säker någonstans i Sudan, säger Läkarmissionens säkerhetschef Christophe Sacko.

Läkarmissionen har 130 anställda i Sudan. Tolv medarbetare har nu evakuerats tillsammans med sina familjer.

– De befann sig alla i huvudstaden när krisen bröt ut och i går lyckades vi få ut dem därifrån. Just nu försöker de ta sig vidare till säkra länder, säger Christophe Sacko på måndagen, och tillägger att det inte rör sig om svenska medborgare.

Christophe Sacko, säkerhetschef för Läkarmissionen.

– Evakueringen var inte möjlig förrän i går, eftersom det var för farligt att ge sig ut på gatorna ens en enda sekund till följd av eldgivningen. En av våra anställda fick en ruta krossad av en kula, men klarade sig i övrigt. I går inträdde ett kortfristigt lugn, och då passade vi på.

Även andra anställda har flyttats till mindre utsatta områden inom Sudan.

Läkarmissionen har internationellt utvecklingsarbete och humanitära insatser i ett 30-tal länder, med tyngdpunkt på Afrika. I Sudan har man arbetat sedan 1989, med allt från stora vattenprojekt, utbildningsinsatser och humanitär hjälp till flyktingar.

– Våra medarbetare finns i stora delar av landet och mycket av vårt arbete görs i nära dialog med lokala aktörer, inkluderat trosbaserade partners. På internationell nivå samarbetar vi med bland annat olika FN-organisationer, säger Christophe Sacko, som befinner sig på Läkarmissionens Afrikakontor i Nairobi i Kenya.

FN-kvarter plundrades

Det var den 15 april som maktkampen inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter. Striderna står mellan den sudanesiska armén och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces).

– Det här är två starka arméer som vill ta över makten och som vad det ser ut har stöd utifrån. Därför tror vi att det här kan ta tid. Mot en snabb lösning talar också att det hittills inte gått att få till stånd någon förhandlingslösning, vare sig genom presidenten, olika länder eller FN, säger Christophe Sacko.

– Vår ambition som organisation är att trygga våra medarbetas säkerhet och att på något sätt kunna fortsätta vårt arbete.

Flera uppgörelser om eldupphör har redan brutits, och biståndsarbetare har svårt att nå människor på flykt eller som gömmer sig i sina hem. Flera sjukhus har fått stänga, då de varit för nära stridsplatser. Personal kunde inte heller ta sig till arbetsplatserna på grund av intensiteten i konflikten, rapporterar TT. Sjukvårdspersonal, hjälparbetare och räddningsmanskap kan inte förflytta sig, vilket innebär att människor dör.

Även om konflikten mellan parterna jäst under ytan länge, var det få som var beredda på att den skulle eskalera just nu.

– Även om tidigare förhandlingar gått i stöpet var det ingen som trodde att de skulle blir så illa så snabbt, säger Christophe Sacko.

Kort efter våldsutbrottet meddelades att tre anställda inom FN:s livsmedelsprogram WFP dödats i provinsen Darfur, där hela marknader ska ha bränts ned. I Khartum angreps EU:s ambassadör i Sudan av soldater i sitt hem, och både FN och ideella organisationer har fått sina kvarter utsatta för plundring, skriver Foreign Policy.

– Just nu är man inte säker någonstans i Sudan, säger Christophe Sacko.

– Vi råder alla anställda att stanna inomhus. Många har fått hjälpa av grannar med mat eller vatten, till dess att det blir lite lugnt så att man kan gå ut en stund.

Läkarmissionens landchef för Sudan, Denis Semakula, berättade i SVT Nyheter om den rådande situationen.

– Det är mycket skottlossning just nu. Man kan höra hur de skjuter med artilleri och hur stridsflygplan flyger över staden, sa han.

---

Fakta: Sudan

  • En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.
  • Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo. Båda gör anspråk på att leda landet och anklagas för omfattande människorättsbrott.
  • Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.
  • De senaste veckorna har våldsamheterna ökat när paramilitära grupper attackerat byar och flyktingområden. Den 23 april var dödssiffran uppe i minst 420 personer, medan fler än 3 700 skadats.
  • Sedan självständigheten 1956 har Sudan genomlevt fler än 15 militärkupper, och har styrts av misären under större delen av tiden, med bara korta perioder av civilt parlamentariskt styre.
  • Totalt 25 svenska medborgare har evakuerats från Sudan, bland annat all utsänd personal vid UD och Sida och deras familjer. Runt 150 svenska medborgare är dock fortfarande kvar i Sudan. Även Kanada, Egypten, Frankrike, Tyskland, Italien och USA evakuerar sina medborgare från Sudan.

Källa: TT

---

Fler artiklar för dig