Nyheter

Fler dödsoffer för svältsekten i Kenya

Landets inrikesminister kräver skarpare kontroll av kyrkor för att undvika fler katastrofer

Polisen fortsätter att hitta nedgrävda kroppar från den sekt i Kenya där medlemmarna uppmanats att svälta sig till döds för att ”få träffa Jesus”.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att 47 kroppar har påträffats döda i den skog i östra Kenya där sekten höll till. Men fler dödsoffer väntas i det stora sökpådrag som pågått under några dagar.

Den sekt det handlar om kallar sig Good News International Church, och dess ledare Makenzie Nthenge som tros ligga bakom tragedin, greps i förra veckan när fyra av hans följare hittades döda efter att ha svält sig själva.

Medier rapporterar att polisen har arresterat sex av Nthenges medhjälpare. Lokala politiker i det område där sekten verkat varnar för att religiösa sekter liknande Good News International Church drar till sig människor och orsakar stor skada.

En sektmedlem som myndigheterna försökte hjälpa vägrade att äta, trots att hon visste att hon skulle dö om hon inte åt. Detta enligt människorättsorganisationen Haki Africa, som tipsade polisen om den aktuella sekten och vad som höll på att hända.

– Det visar hur allvarlig frågan är. Fortfarande finns många där ute och människor dör för varje sekund som går, säger Hussein Khalid som arbetar för Haki Africa och inskärper betydelsen av att agera snabbt för att få ett slut på detta.

Han har uppmanat regeringen att snarast skicka trupper för att hjälpa till i sökarbetet, men inrikesminister Kithure Kindiki skriver på Twitter att fler arbetare inte behövs för att hantera situationen: ”Hela skogen är avspärrad och betraktas som en brottsplats”.

Vill ha stränga straff

Inrikesminister Kindiki beskriver händelsen ”som det tydligaste exemplet på en överträdelse av den grundlagsfästa mänskliga rättigheten till religionsfrihet”. Och han yrkar på ”stränga straff” för de ansvariga bakom den masshysteri som orsakat dödsfallen.

”Staten respekterar religionsfrihet. Men det måste till en skarpare kontroll (inklusive självkontroll) av varje kyrka, moské, tempel eller synagoga framöver” lovar Kenyas inrikesminister.

En utredning om Good News International Church har utlovats från regeringen.




Fler artiklar för dig