Den 18 september. Då räknar kyrkoherde Henrik Rydberg med att Västanfors-Västervåla församling kan slå upp dörrarna till sin vårdcentral för Fagerstaborna.
– Fältet ligger öppet. Det är bara av fantasilöshet och historielöshet som församlingar inte gör det här, säger han.
Västanfors-Västervåla församling i Fagersta ansökte förra sommaren om att få starta en vårdcentral, vilket Dagen skrev om. I dagarna fick man klartecken från region Västmanland, och kan alltså bli den första kristna församling som driver en primärvårdsmottagning i Sverige. Preliminärt namn: Fagersta vårdcentral Svenska kyrkan.
– Det råder fri etableringsrätt. Uppfyller man de krav som regionen ställer, så får man öppna, säger Henrik Rydberg till Dagen.
– Bland annat ska man vara ekonomiskt stabil, följa vårdvalsplanen och leva upp till olika krav på kvalitet. Finansieringen har vi klar – det finns ju banker. Sen handlar det om att jobba med kvalitet i vid bemärkelse, att ha god bemanning och kompetent personal, trevligt bemötande och god tillgänglighet.
Just nu pågår anställningsintervjuerna för fullt.
– I ett första skede anställer vi någonstans mellan 15 och 20 personer. Sedan måste man vara flexibel om det växer och många listar sig hos oss. Det finns en förväntan från Fagerstaborna. Men det är svårt att veta hur det går, säger Henrik Rydberg.
Nu inväntar man tillfälligt bygglov för de moduler som församlingen ska hyra in, och som tidigare använts som vårdcentral.
Dags ägna sig åt grunduppgifter
I Fagersta finns i dag redan en vårdcentral, som drivs privat. Så varför ska en församling öppna en vårdcentral?
– För att det är dags att kyrkan ägnar sig åt de människovårdande grunduppgifter igen som kyrkan ägnat sig åt i alla tider, som sjukvård och skola, svarar Henrik Rydberg.
– Att som kyrka hålla sig borta och vägra ägna sig åt sjukvård är lite egendomligt, samtidigt som vi genom vårt bistånd stöder kyrkor som sköter sjukvård i andra länder.
[ Svenska kyrkan i Fagersta vill öppna vårdcentral ]
Vårdcentralen kommer att drivas genom bolaget Kyrkans Vård och Omsorg i Sverige AB, som redan finns i församlingens koncern, och där Henrik Rydberg är ordförande.
– Vi har anställt en vd och verksamhetschef, så jag kommer inte att behöva slita ihjäl mig. Men det kommer ju generera lite extraarbete i församlingen, för vår fastighetsansvariga, ekonomiavdelningen och vaktmästeriet, säger Henrik Rydberg, som konstaterar att satsningen har uppbackning av ett enigt kyrkoråd.
– I vår församling är man van vid att vi gör sådant som inte anses helt enkelt. Vi har redan förskola och skola, begravningsbyrå, konferensanläggning och ett behandlingshem.
Ville ta över sjukhus
Västanfors Västervåla församling har genom åren varit engagerad i vårdfrågor på olika sätt. Faktum är att man i början av 2000-talet stod beredd att ta över ett helt sjukhus, som då hotades av nedläggning.
– Då hade vi kontakt med vårdbolag som skulle driva sjukhuset, medan vi skulle fronta det. Nu håller vi själva i ratten och ska se till att allt funkar, säger Henrik Rydberg.
År 2006 lanserade han dessutom en idé om hur man skulle kunna korta vårdköerna med hjälp av ett nationellt register, som Dagen skrev då.
– Det gick inte att genomföra då, men nu talas det om det igen. Vi var 20 år för tidigt ute.
[ Här vaccineras svenskarna under kyrkans tak ]
Försökte för 15 år sedan
Drömmen om att öppna en vårdcentral fanns redan 2008, i Råda församling i Mölnlycke. Den dåvarande kyrkoherdens förslag väckte en debatt i medier om ”religiöst” driven vård, skrev Dagen. Dock blev det inget av idén.
– Jag arbetade inte i församlingen på den tiden men jag har uppfattat att dåvarande kyrkofullmäktige inte biföll planerna på en församlingsdriven vårdcentral, förklarar Daniel Tisell, kyrkoherde i Råda församling, för Dagen.
– Man ansåg nog att en sådan satsning var ekonomisk osäker och svår att genomföra, möjligtvis kopplad till läkarbrist med mera. Därefter utreddes frågan om hemtjänst i stället men det ledde inte fram till något förslag.