Nyheter

Västkustpräst slutar efter intern konflikt

Samarbetsproblem och val av Herrens bön bakomliggande faktorer

Ledningen för Svenska kyrkan på Orust valde tidigare i år att ge en av de egna prästerna en skriftlig erinran. Nu har prästen och kyrkorådet gjort en överenskommelse som innebär att prästen slutar i juni.
- Vi behöver arbetsro och helande, säger pastoratets kyrkoherde till Dagen.

Problemen som har mynnat ut i överenskommelsen går flera år tillbaka i tiden. I en skrivelse till domkapitlet i Göteborgs stift i höstas beskrevs flera exempel på motsättningar: Bland annat ska den aktuella prästen vid två tillfällen ha valt att be en annan version av Herrens bön än den som kyrkoherden hade tagit initiativ till. Dels vid en morgonbön och dels vid en mässa på en personalsamling, vilket har uppfattats som störande och splittrande.

Kyrkoherden vill inte utveckla kritiken mot prästen, men av skrivelsen till domkapitlet framgår att konflikten inte bara handlade om situationerna med Herrens bön utan också om samarbetsproblem på olika nivåer.

I slutändan blev situationen så pass infekterad att pastoratet ansåg att det var nödvändigt att tilldela prästen en skriftlig erinran.

Enbart konfirmandarbete resten av tiden

Konflikten har på senare tid beskrivits i den lokala ST-tidningen, där den kritiserade prästen även har uttalat sig. Prästen har samtidigt också fått stöd från exempelvis föräldrar till barn i den konfirmandgrupp som prästen för tillfället leder.

Överenskommelsen som nu alltså har undertecknats innebär att prästen har kvar sin tjänst till den 5 juni. Men prästen, som har haft en arbetsledande funktion, kommer fram tills dess enbart att arbeta med konfirmandgruppen. I övrigt entledigas prästen från allt arbete.

Fler artiklar för dig