Nyheter

Mångkulturellt på europeisk bönekonferens i Stockholm

“Vi vill se enhet i Kristi kropp - och be för helande av nationer, städer och regeringar”

Bön om ödmjukhet, mer av helig Ande och bön mot apati i kyrkorna. Det var några saker som lyftes fram vid en europeisk bönekonferens som samlade 150 personer i Betlehemskyrkan i Stockholm när Dagen var på besök.

Steve Sempala Churchill kallar sig missionär från Uganda, och bor i Solna i Sverige med sin familj sedan drygt tio år tillbaka. I helgen har han samlat kristna ledare och bedjare från olika delar av Europa, Sverige och USA i Betlehemskyrkan.

Dagen möter människor från bland annat Nederländerna, Finland, Storbritannien, Schweiz och Tyskland vid ett besök på fredagskvällen. Påfallande många har också afrikanskt ursprung, varav inte så få från Uganda, precis som Steve Sempala Churchill. Det är han som har tagit initiativet till konferensen, och som leder det egenstartade bönenätverket Ascend Global.

Prayer & prohetic european conference

Styrka och enhet i bönen

Pastor Geofrey Sendege är ett exempel på en person med bakgrund i Uganda. Han finns till vardags i församlingen Legacy for Christ Ministries i Malmö, en församling som inklusive barnen samlar omkring 70 personer. Han mixar svenska och engelska i samtalet med Dagen.

– Det här ger oss enhet. När vi kommer tillsammans i bön får vi styrka och väckelse, säger Geofrey Sendege.

Bedjare från London

Jane Havlin från Watford utanför London är en av de internationella gästerna som har kommit till Stockholm. Hon har rest tillsammans med en grupp bedjare inom sin karismatiskt präglade församlingsgrupp i den anglikanska kyrkan. Hon känner ingen mer än Steve Sempala Churchill sedan tidigare, och har fått en inbjudan till konferensen.

Prayer & prohetic european conference

– Jag älskar att be, säger hon. Vi behöver en rörelse från Gud, och särskilt nu. Jag och mina bönepartners har bett om väckelse i vår stad i många, många år. Så överallt där människor ber vill jag vara med. Det är verkligen spännande. Jag tror det är en ”nyckel” när Gud sammanför människor från hela världen.

Lovsången leds framifrån i kyrksalen, och i bänkarna ber människor med lyfta händer på olika språk, inklusive tungotal. När kvällens talare kommer fram varvas korta inlägg med bön för konkreta ämnen och bön för varandra i salen.

Olof Edsinger från Svenska evangeliska alliansen är en av talarna:

– Det finns en andlig strid i Sverige mot både nationen och kyrkan. Svensk kristenhet har i mycket hamnat i sömnighet och apati, säger han, och hänvisar bland annat till ett profetiskt budskap från pastor David Wilkersons på besök i Sverige för ett antal år sedan.

Prayer & prohetic european conference

Erfarna svenskar stöttar

Steve Sempala Churchill har sina rötter i World Trumpet Mission i Uganda. Nu är han med i Citykyrkan i Stockholm, men har också kontakter med Johannes Amritzer i SOS Church. Han har fått hjälp att bjuda in kristna ledare i Europa av bland annat Patrick Sandberg, tidigare ledare för Sverigebönen, uppger han.

Prayer & prohetic european conference

– Syftet med konferensen och bönerna är enhet i Kristi kropp – och att be för helande av nationer, städer och regeringar. Vi vill se en förnyelse och förvandling av Kristi kropp, säger han.

Framöver hoppas Steve Sempala Churchill på en årlig konferens som ska hållas runt omkring i Europa.


---

Fakta: Några av talarna på Prayer & Prophetic European conference

  • Christian J Salay, Tyskland, Carol Krogstrup, Danmark, Sandra och Johan Offereins, Nederländerna, Laura och Daniel Paul Harman, Storbritannien, Jason Catell, USA, samt Ssenyonjo Isaac, Uganda.
  • Från Sverige deltog bland andra: Patrick Sandberg, Christoffer Ahlbäck, Olof Edsinger, Marco Strömberg, Josef Barkenbom och Johnny Foglander.

---

Fler artiklar för dig