Nyheter

Högtidlig invigning av judiskt Sverigekontor

“Jag ska se till så att judiskt liv kan frodas och må bra i de nordiska länderna”

Efter över 50 års frånvaro har Judiska världskongressen åter ett kontor i Sverige. Flera svenska toppolitiker fanns på plats i samband med den högtidliga invigningen.
– Min regeringen och jag kommer inte att stå tysta när friheten för svenska judar begränsas, sa statsminister Ulf Kristersson (M).

Judiska världskongressen (på engelska World Jewish Congress, WJC) grundades 1936 och på 1940- och 50-talen fanns det även ett kontor i Sverige. Den svenska avdelningen ordnade bland annat humanitära hjälpsändningar till judar i koncentrationsläger under andra världskrigets slutskede och spelade även en viktig roll i de förhandlingar som resulterade i räddningsaktionen ”Vita bussarna” under ledning av Folke Bernadotte.

Verksamheten i Sverige upphörde dock och det var inte förrän många år senare, då Sveriges dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) träffade Judiska världskongressens ordförande Ronald Lauder, som tanken om att nyöppna ett kontor i Sverige väcktes till liv.

– De fick bra kontakt, förklarar Petra Kahn Nord som numera leder arbetet på kontoret i Stockholm, men som ansvarar för hela Norden.

Öppnade under pandemin

Torsdagens festligheter innebar den formella invigningen – i praktiken har kontoret varit öppet sedan hösten 2020.

– Vi startade verksamheten mitt under pandemin och därför var vi tvungna att skjuta fram invigningen, säger Petra Kahn Nord till Dagen.

Vad gör du i din roll som ansvarig för Judiska världskongressens verksamhet i Norden?

– Jag ska se till så att judiskt liv kan frodas och må bra i de nordiska länderna, svarar hon och tillägger att hon ser sig själv som ambassadör för Judiska världskongressen.

Petra Kahn Nord, som tidigare bland annat har varit generalsekreterare för Judiska ungdomsförbundet, ger också några konkreta exempel på frågor som hon har varit engagerad i. En sådan är det förslag om etableringsstopp för konfessionella skolor som den förra regeringen presenterade, men som den nuvarande regeringen har dragit tillbaka. Petra Kahn Nord berättar att hon har pratat med representanter för samtliga riksdagspartier.

Större medvetenhet i dag

Ett annat exempel rör Finland där ett lagförslag om att ändra reglerna för judisk (och muslimsk) slakt rörde upp känslorna hos landets judar.

– Jag har också kontakt med ambassader, judiska församlingar och judiska organisationer samt kommuner och interreligiösa råd. Dessutom sitter jag med i en expertgrupp som arbetar med den statliga utredningen ”Nationell strategi för att stärka judiskt liv i Sverige”.

Petra Kahn Nord nämner också det omtalade beslutet i kyrkomötet 2021 som innebar att Svenska kyrkan skulle verka för en utredning av folkrättsbrott i Israel och Palestina. I slutänden blev det inte någon utredningen, något Petra Kahn Nord är tacksam för.

Hur skulle du beskriva situationen för judar i Sverige i dag?

– Om man går tio år tillbaka i tiden har mycket hänt. Då fanns det knappt någon medvetenhet bland medierna om att det existerade antisemitism i samhället. Rapporten om antisemitism i skolor som Malmö stad presenterade i början av 2021 var bra, den innebar att politiker kunde börja prata om problemen. Situationen för judar i Sverige är inte bättre i dag, men medvetenheten om att antisemitism existerar är större och jag behöver därför inte fokusera på att upplysa om det.

Representanter från flera länder

Som en del av Petra Kahn Nords uppdrag bjuder hon också in människor till arrangemang där hon visar judiskt liv. På torsdagens invigningsceremoni fungerade hon som värd för de drygt 200 gästerna. Bland dessa fanns statsminister Ulf Kristersson (M), försvarsminister Pål Jonsson (M), den tidigare statsministern Stefan Löfven (S), Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, representanter för flera myndigheter och trossamfund samt diplomater från ett 20-tal länder.

I sitt öppningsanförande slog statsminister Ulf Kristersson fast att arbetet för judars situation i Sverige måste fortsätta.

– Min regeringen och jag kommer inte att stå tysta när friheten för svenska judar begränsas. Vi kommer inte enbart fortsätta arbete för att motverka antisemitism, vi kommer även aktivt att jobba för att stärka judiskt liv i Sverige.

Judiska världskongressens ordförande Ronald Lauder hade också rest till Stockholm från USA där organisationen har sin bas.

– Judiska världskongressen har haft starka band med Sverige ända sedan vår svenska avdelning arbetade för att erbjuda skydd åt förintelseöverlevare på 1940-talet. I dag, när vi kämpar mot antisemitism och utbildar andra om judiskt liv och kultur, kommer vår tydligare närvaro underlätta för judiska grupper i hela regionen, sa han.

---

Fakta: Judiska världskongressen

  • Judiska världskongressen är en partipolitiskt obunden organisationen som representerar judiska samfund och organisationer i 100 länder. Organisationen arbetar gentemot regeringar, parlament, internationella organisationer och andra trossamfund.
  • Organisationen grundades i Genève i Schweiz år 1936. Huvudkontoret placerades först i Paris, men flyttades 1939 till Genève och ett år senare till New York där det än i dag finns. Organisationen leds sedan 2007 av Ronald Lauder.

---

Fler artiklar för dig