Nyheter

Biskopen: Fler bör avgå efter konflikten kring Fredrik Sidenvall

Efter att kyrkoherden i Spekeröd-Ucklum fick lämna bör en nystart ske, anser Göteborgsbiskopen Susanne Rappmann

Även kyrkorådets ordförande och den nu tjänstgörande tidigare kyrkoherden bör ställa sina platser till förfogande för att en nystart ska kunna ske i Spekeröd-Ucklums församling. Det anser biskopen i Göteborg, Susanne Rappmann, efter turbulensen där kyrkoherden Fredrik Sidenvall hastigt fick lämna sin tjänst.

Det är efter en så kallad specialvisitation i Spekeröd-Ucklums församling i Västsverige som Göteborgsbiskopen kommit till sin slutsats efter att en rapport har överlämnats till henne. Susanne Rappman anser att det nu är angeläget att det tillsätts en ny tillförordnad kyrkoherde och andra ledande personer som inte har varit involverad i skeendena i församlingen den senaste tiden, uppger Kyrkans tidning.

Biskopen drar vidare slutsatsen att kyrkofullmäktige i församlingen ska kallas samman för att granska hur kyrkorådet har agerat i ärendet, och att det ska undersökas om Spekeröd-Ucklums församling eventuellt ska slås i hop med en annan församling i framtiden.

I slutet av januari 2023 dyker två stora hemmagjorda protestskyltar upp längs vägen vid bohuslänska Spekeröd och Ucklum. Budskapet är detsamma: PRÄSTEN SKA AVGÅ! DÅLIGT LEDARSKAP! Detta blir början på slutet för kyrkoherden Fredrik Sidenvall. Dagens Malina Abrahamsson åker till bygden för att ta reda på vad konflikten egentligen handlar om.

Splittring i personalgruppen

Den utredning som har gjorts visar att det funnits en stor splittring i personalgruppen i församlingen, där hälften har gett Fredrik Sidenvall sitt stöd, medan den andra halvan har haft kritik mot ett ”auktoritärt ledarskap”. Kyrkorådets ordförande har själv varit skeptisk till Sidenvall, och bestämde sig, enligt Susanne Rappmans uppgifter i Kyrkans tidning, för att snabbt få till ett avslut på frågan när splittringen blev känd för honom.

En tidigare kyrkoherde tillförordnades dagen efter att Sidenvall tvingades lämna sin uppgift, en kyrkoherde som också funnits med i bakgrunden och haft samtal med kyrkorådets ordförande och personal under en längre tid, uppger Rappmann.

”Nya personer behövs”

Nu vill hon alltså att både kyrkorådets ordförande och den insatta tidigare kyrkoherden ska ställa sina platser till förfogande. Hon menar också att kyrkorådet behöver arbeta systematiskt med bland annat arbetsmiljöfrågor.

– Vi drar slutsatsen eftersom det finns en så stor spricka i församlingen och det finns brist på tillit. Vi tror att det behövs nya personer för att bygga förtroende framåt, säger biskop Susanne Rappmann till Kyrkans tidning.

Fler artiklar för dig