Nyheter

Biskopen kritiserade indragna bidrag - men S-kyrkopolitiker håller inte med

Helen Coughlin-Sjögren (S): Tror inte att det kommer bli några större problem att söka bidrag

Politikerna på Gotland har beslutat att regionala bidrag på kultur- och fritidsområdet inte ska ges till verksamheter med religiösa inslag. En som har reagerat är Erik Eckerdal, biskop i Visby stift. Men S-politikern Helen Coughlin-Sjögren, som sitter såväl i kyrkomötet som i regionfullmäktige på Gotland, menar att kritiken är missriktad.

Såväl före som efter beslutet i regionfullmäktige att stoppa bidrag till verksamheter med religiösa inslag har biskop Erik Eckerdal vädrat sitt missnöje. Till Gotlands Tidningar har han beskrivit beslutet som motsägelsefullt och förklarat att det rimmar dåligt med den överenskommelse som finns mellan staten och civilsamhället.

– Där betonar man betydelsen av olika aktörer, och en förutsättning för att de ska vara en tillgång till det demokratiska samhället är att de har möjlighet att agera utifrån sin egen särart. När regionen menar att religiösa organisationer kan få stöd om de driver icke-religiös verksamhet, underkänns kyrkornas särart och deras unika bidrag till samhället. Detta strider mot en sund likabehandlingsprincip och öppnar upp för godtycklighet.

Helen Coughlin-Sjögren representerar Socialdemokraterna i regionfullmäktige på Gotland. Dessutom sitter hon i kyrkomötet på ett av de två mandat som Visby stift har. På regionfullmäktiges sammanträde den 27 mars röstade hon för förslaget att bidrag inte ska beviljas till verksamheter med religiösa inslag.

– Många har hakat upp sig på ordet inslag. Beslutet innebär inte att bidragen tas bort. Vi tar inte heller bort möjligheten att söka bidrag, däremot är det nu mer uppstyrt vad som krävs för att få bidrag, säger hon till Dagen.

”En vanlig scoutbön”

När det gäller biskop Erik Eckerdals kritik säger hon att hon inte håller med honom.

Socialdemokraten Helen Coughlin-Sjögren representerar Visby stift i kyrkomötet.

– Vi ser helt enkelt saken från olika håll och tänker olika i frågan. Jag tror inte att det kommer bli några större problem när det gäller att söka bidrag.

I debatten har många varnat för att kyrkornas scoutverksamhet runt om på Gotland hotas som en direkt följd av politikernas beslut. Men Helen Coughlin-Sjögren är inte orolig.

– Jag har varit med min dotter på scouterna i Norra Gotlands pastorat och där har det inte varit några religiösa inslag så den verksamheten påverkas till exempel inte.

Att scoutverksamheten i pastoratet, som är ett resultat av ett samarbete mellan Svenska kyrkan och EFS Salt scout, inte har några religiösa inslag håller dock inte alla med om.

– En av ledarna och initiativtagarna, Carl von Corswant, säger till Kyrkans tidning att de ber en bön ibland, ”en vanlig scoutbön”. Han beskriver vidare beslutet i regionfullmäktige som ”trams”.

”Något av det bästa vi har”

Erik Eckerdal betonar i samma artikel kyrkornas viktiga arbete. Ett sådant exempel är möjligheten till reflektion kring existentiella frågor.

Helen Coughlin-Sjögren berömmer också kyrkorna. Hon säger till Dagen att församlingarnas verksamheter ”är något av det bästa vi har”.

– Det finns en kompetens i kyrkorna att möta alla människor. Och kyrkorna spelar en viktig roll för arbetet med psykisk och existentiell hälsa. Men anklagelserna om att vårt beslut ska leda till att kyrkorna kommer att upphöra med sina aktiviteter gör mig bekymrad. Det stämmer inte.

Låt säga att en viss andel av kyrkorna trots allt beslutar sig för att lägga ned sina aktiviteter eftersom de inte vill anpassa verksamheten till de nya reglerna – vilka vinner, respektive förlorar på det?

– Jag tror ingen vinner på att lägga ner någon verksamhet eller avsluta en aktivitet. Jag hoppas så klart att det inte kommer ske heller. Alla kommer behöva se över och anpassa hur aktiviteterna ser ut, även politiska organisationer. Vi behöver bli bättre på att vara transparenta med vad våra skattepengar går till, svarar Helen Coughlin-Sjögren och uppmanar alla som vill söka bidrag att ha en dialog med de som beviljar ansökan.

Fler artiklar för dig