Nyheter

Prästbråk på Orust: Bad ”fel” Fader Vår

En präst på ön Orust utanför Stenungsund hotas av avsked efter ett bråk runt vilken bön som ska läsas vid gudstjästen

Prästen använde den nya versionen av Fader Vår, trots att församlingen läste den gamla versionen. Det är en av konfliktpunkterna i en kyrkostrid på Orust.

Nyligen fick kyrkoherden Fredrik Sidenvall sluta sin tjänst i Ucklums församling utanför Stenungsund efter en utdragen konflikt. Nu har ett nytt prästbråk blossat upp inom Svenska kyrkan på Orust. Denna gång handlar det om en präst som bland annat ska ha använt sig av den nya versionen av Fader Vår, och detta ska ha stört församlingen.

Församlingens kyrkoherde anklagar i en skrivelse prästen för att genom sitt handlande splittra församlingen. Han skriver i en anmälan att han själv under en mässa använde den gamla formen, därför att många gudstjänstbesökare kan den utantill. ”Då väljer prästen att ”hörbart läsa den nya översättningen i stället”, rapporterar Sveriges radio.

Prästen svarar själv i en skrivelse att han blir bekymrad när hans handlande anses orsaka splittring. Han menar att han viskade bönen för sig själv och att han inte kan förstå att detta på något sätt ska ha stört församlingen. Han frågar sig hur det ”kan vara ett störningsmoment att någon använder en modernare språkform”.

”Jag har aldrig försökt orsaka bråk”, säger prästen till lokala ST-tidningen, som var först med att rapportera om bråket. Han menar att det i stället handlar om en ”kränkande särbehandling” av honom själv. Ingen av de båda prästerna har velat uttala sig till Sveriges radio, och de påpekar att det handlar om ett personalärende. Ärendet diskuterades vid en extrainsatt kyrkorådsmöte nyligen.


Fler artiklar för dig