Sankt Ignatios hade ansökt om examenstillstånd för kandidat-, magister och masterprogram i östkyrkliga studier. Men dagen innan Universitetskanslerämbetet skulle avge sitt yttrande, drog stiftelsen tillbaka sin ansökan.
– Vi ska omformulera vår ansökan för att kommunicera att östkyrkliga studier är ett brett studiefält, säger biträdande rektor Gabriel Bar-Sawme.
Dagen har tidigare skrivit om att Sankt Ignatios vill bygga upp en egen högskola och lämna sitt mångåriga samarbete med Enskilda högskolan (EHS) och dess avdelning för östkyrkliga studier.
I dag kan man studera till präst, diakon eller församlingspedagog inom fyra ortodoxa traditioner genom att kombinera universitetsstudier vid EHS:s avdelning för östkyrkliga studier med folkhögskolestudier genom Sankt Ignatios College.
Men nu anser sig Sankt Igantios – som har 18 disputerade eller forskarstuderande lärare, tre professorer och en docent – vara redo att stå på egna ben.
”Det övergripande området är östkyrkliga studier, vilket inte har sin motsvarighet någon annanstans i Sverige, och även om det finns på andra ställen har dessa inte den bredd som Sankt Ignatios har i dag,” står det i stiftelsens ansökan om att utfärda examen för kandidat-, magister och masterprogram.
Drog tillbaka ansökan
Men dagen innan Universitetskanslerämbetet skulle avge sitt slutgiltiga yttrande, den 4 april, drog Sankt Ignatios tillbaka sin ansökan. Det skedde efter att man tagit del av den så kallade bedömargruppens preliminära yttrande.
– När man söker en kandidatexamen ska man ha en bredd, och expertgruppen uppfattade östkyrkliga studier som något smalt. Vi har en annan åsikt, men förstår hur det kan uppfattas, säger biträdande rektor Gabriel Bar-Sawme till Dagen.
– Östkyrkliga studier omfattar en halv miljard människor och deras kyrkor, så i jämförelse kan protestantiska och katolska studier förefalla smalare. Men vi har tagit till oss synpunkterna, och tror att vi med små ändringar kommer att kunna skriva fram en ansökan gör bredden tydligare.
Självständig stiftelse
Sankt Ignatios grundades av fem ortodoxa stift i Sverige 2012. Stiftelsen är självständig, men har ett huvudmannaråd som representerar de ortodoxa kyrkorna i Sverige.
– De flesta institutioner i Västeuropa där man kan studera östkyrkorna är få, och det finns ingen som har en bas i de ortodoxa kyrkorna och har med både orientaliska och bysantinska kyrkor, säger Gabriel Bar-Sawme.
Två gånger om året, i februari och september, kan lärosäten genom Universitetskanslerämbetet ansöka om regeringens tillstånd att utfärda examen. Enligt Gabriel Bar-Sawme är det för tidigt att säga när Sankt Ignatios kommer att kunna lämna in sin nya ansökan.
---
Fakta: Sankt Igantios
- Stiftelsen Sankt Ignatios har de ortodoxa kyrkorna i Sverige som grundare och huvudmän, och samlar fyra traditioner: den bysantinska, den koptiska, den västsyriska, och den etiopisk-eritreanska (tewahedo).
- Stiftelsen driver en ortodox folkhögskola i Södertälje, med en allmän kurs och fyra seminarier som utbildar studenter i fyra någon av ovanstående ortodoxa traditioner.
- Samarbetar sedan 2016 med Enskilda högskolans avdelning för östkyrkliga studier i två program. Ett pastoralpedagogiskt, med sikte på arbete som präst, diakon eller andra uppgifter i den ortodoxa kyrkan, uppdelad utifrån de fyra ortodoxa traditionerna ovan. Samt ett pastoral-pedagogiskt som utbildar till församlingspedagog, lärare och teologisk resurs.
- Samarbetar med Enskilda högskolans avdelning för östkyrkliga studier i flera kandidat- och masterprogram, liksom i forskarutbildning.
---