Furuhöjdskyrkan i uppländska Alunda har länge spelat en viktig roll i bygden. Men den senaste månaden har församlingen hamnat i blåsväder och nu har såväl kommunala bidrag till församlingen som församlingens förskola blivit starkt ifrågasatta.
Dagen åkte till Alunda för att undersöka vad som egentligen har hänt.
ALUNDA. Söndagen den 29 januari predikade Furuhöjdskyrkans föreståndare Lukas Ternborg som vanligt. Utöver församlingsmedlemmarna gästades kyrkan just den här dagen också av en grupp konfirmander från Svenska kyrkan i Alunda. Lukas Ternborg talade om vad livet med den helige Ande får för konsekvenser.
Han vände sig också specifikt till konfirmanderna.
– Jag vet att ni kommer att höra något helt annat i skolan, sa han och beskrev därefter hur samhället är fyllt av lögner.
– Det är lögner om kön. Bibeln är tydlig, det finns en man och det finns en kvinna, skapad av Gud till Guds avbild för att höra samman. Det är lögner om äktenskapet. Bibeln syn på äktenskapet är tydligt. Det är mellan en man och en kvinna. Det är så tydligt i ordet. Men ändå matas vi med ”men det kanske kan vara på ett annat sätt”.
En dryg månad senare började ett klipp från predikan att spridas på sociala medier och snart anklagades församlingen för att vara homofobisk.
Granskad av fotbollsföreningen
När Dagen anländer till Furuhöjdskyrkan en vardagsförmiddag är lokalerna, med undantag för några anställda, tomma. Lukas Ternborg tar emot och visar runt i kyrkan som har byggts ut i omgångar och numera bland annat består av två kyrksalar, en sporthall samt en multisportarena.
– Det har varit en jobbig tid, men nu mår jag bra och känner mig inte längre tyngd av situationen. Jag är trygg med att jag har hållit mig till kyrkans stadgar. Och att jag har hållit mig till en klassisk kristen tolkning av Bibeln.
Jag förstår att det kan kännas jobbigt för medlemmar nu som kanske inte vet exakt var de står i hbtq-frågan.
— Lukas Ternborg
Att skriverierna har påverkat är ändå tydligt.
– Jag är fotbollstränare för ett pojklag och klubbens styrelse har åsiktsgranskat mig. I slutändan fick jag deras fulla stöd, men det visar ändå vilka konsekvenser ett uttalande kan få.
Lukas Ternborg beklagar också att andra församlingsmedlemmar har blivit lidande.
– Flera av dem arbetar som lärare och deras rektorer har påmint dem om att de måste följa läroplanen. Som att de inte skulle göra det för att de är kristna. Dessutom förstår jag att det kan kännas jobbigt för medlemmar som kanske inte vet exakt var de står i hbtq-frågan och nu plötsligt måste hantera det som har hänt när människor utanför församlingen frågar dem.
Politiker ska fatta beslut om bidrag
Utöver kritiken mot Lukas Ternborgs predikan kan hans uttalanden om lögner i samhället även få praktiska konsekvenser. Östhammars kommun, där Alunda ligger, har tidigare betalat ut föreningsbidrag till Furuhöjdskyrkan. Även i år har församlingens ungdomsförening, Furuf, ansökt om bidrag. Men på grund av den aktuella situationen har det beslutats att politikerna – inte de ansvariga tjänstemännen – ska ta ställning till om bidragen kan beviljas.
– Vi kommer hantera ärendet inom kort och sedan fatta beslut, säger Jan Holmberg (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, till Upsala Nya Tidning.
Dessutom har Furuhöjdskyrkans förskola, Smulan, blivit ifrågasatt. Sedan tidigare var det bestämt att förskolan, som ligger sju kilometer sydväst om Alunda, på andra sidan kommungränsen, skulle granskas av Uppsala kommun i vår.
Till P4 Uppland säger Eva Christiernin, socialdemokratiskt kommunalråd på utbildningsförvaltningen, att granskningen ska visa om förskolan följer skollagen och läroplanen.
Torsten Wahlund, rektor på förskolan, säger samtidigt till Dagen att han välkomnar granskningen.
[ Uppsala Baptistkyrka stoppar för nya medlemmar efter kris i församlingen ]
Stopp för konfirmandbesök
Kritiken började alltså med en predikan i slutet av januari då en grupp konfirmander från Svenska kyrkan i Alunda var på studiebesök i Furuhöjdskyrkan.
– Vi har haft studiebesök hos varandra, för att se varandras kyrkorum, samt visa på vår dopfunt och deras dopgrav. Furuhöjdskyrkans konfirmander har även blivit guidade på kyrkogården. Dessa studiebesök började förra våren 2022, då Lukas första gången besökte vårt kyrkorum med sina konfirmander, berättar prästen Micaela Clasdotter som arbetar i Alunda församling.
Nu blir det dock inte några fler studiebesök i Furuhöjdskyrkan. Svenska kyrkan i Alunda har nämligen beslutet att deras konfirmander inte ska behöva riskera att höra något liknande igen. Micaela Clasdotter, som var på plats i Furuhöjdskyrkan då Lukas Ternborg predikade, förklarar för Dagen varför:
– Vi vill att alla våra konfirmander ska känna sig trygga och välkomna under sin konfirmandtid. Utifrån predikan vid vårt förra studiebesök så upplever vi inte att vi kan garantera det vid studiebesöken.
Lukas Ternborg beklagar att han specifikt vände sig till konfirmanderna. Han säger att det var onödigt eftersom någon kan ha känt sig utpekad, och att det dessutom försatte Micaela Clasdotter i en jobbig situation. Lukas Ternborg vill samtidigt tona ned motsättningen mellan församlingarna. Mitt i anklagelserna om homofobi säger att han har fått stöd från individer inom Svenska kyrkan.
Samtidigt har Lukas Ternborgs predikan även resulterat i att en präst i intilliggande Rasbo pastorat valde att ställa in sin medverkan på en ekumenisk samling under påskhelgen då Furuhöjdskyrkan fanns med som medarrangör.
Så långt vill inte Micaela Clasdotter gå.
– Vi kommer att fortsätta möta Furuhöjdskyrkan i olika ekumeniska sammanhang, men just nu väljer vi att inte göra det i verksamhet som rör barn under 18 år.
På kvällar och helger är det full aktivitet i Furuhöjdskyrkans lokaler. Lukas Ternborg vill att det ska fortsätta så.
– Vår verksamhet har gett oss ett gott rykte som gör att vi kan samla barn och ungdomar. Nu vill vi gå vidare med att predika evangelium och betjäna människor i vårt samhälle.
---
Fakta: Furuhöjdskyrkan
- Furuhöjdskyrkan i Alunda bildades 1995 och tillhör såväl Equmeniakyrkan som Evangeliska frikyrkan. Församlingen har cirka 350 medlemmar. Kyrkan driver en barn- och ungdomsförening, Furuf, med cirka 200 medlemmar och förskolan Smulan med ett 30-tal barn. Dessutom har församlingen en second hand-butik.
---
[ Furuhöjdskyrkan fick Gimogården i gåva - “En kraftfull församling tar vid” ]