Nyheter

Elise Lindqvist-priset till Ebba-mottagningen i Uppsala

“Har redan fått hjälpa många som lever i sexuell exploatering”

Ebbamottagningen får årets Elise Lindqvist-pris som delas ut för arbete med utsatta människor.

Ebbamottagningen är en diakonal verksamhet inom stiftelsen Samariterhemmet i Uppsala. Arbetet går bland annat ut på att stödja människor som skadar sig själva med sex eller har utsatts för människohandel i sexuellt syfte.

Detta görs genom stödsamtal, terapeutiska samtal med psykoterapeut och som vänder sig dit kan få råd och hjälp i kontakten med myndigheter och vården.

– Det känns mycket glädjande att få dela ut priset till Ebbamottagningens arbete och till verksamhetschefen Disa Steffner. Jag vill med detta pris hedra deras värdefulla arbete som stöttar och hjälper människor som befinner sig i sexuell exploatering, säger Elise Lindqvist i ett pressmeddelande.

– Trots att Ebbamottagningen är en nystartad verksamhet har mottagningen redan fått hjälpa många och jag är så glad att på detta sätt få uppmärksamma deras viktiga arbete.

Fick nytt liv

Ebba Boström, som gett namn åt verksamheten, startade Samariterhemmet i Uppsala 1882. Hon gav kvinnor i prostitution bostad och utbildning, vilket på många sätt förändrade deras liv. De fick kraft att bryta med sitt gamla liv och börja om på nytt med nya möjligheter till försörjning.

I slutet av 1882 fanns cirka 40 bordeller i Uppsala och kvinnorna levde i stor utsatthet. Det sägs att strax innan Ebba Boström dog 1902 stängdes Uppsalas sista stora bordell, delvis tack vare hennes ihärdiga arbete.

Priset instiftades i samband med Elise Lindqvists 80-årsdag. Avsikten är att uppmärksamma och hedra människor och organisationer som genom sitt arbete främjar och skyddar utsatta människor, med särskilt fokus på bekämpande av sexuella övergrepp och människohandel.

Elise Lindqvist-priset delas ut i Uppsala den 17 april i samband med en samtalskväll om kvinnors utsatthet.


Fler artiklar för dig