Nyheter

Kyrka tvingas återbetala statliga bidrag

Har inte redovisat SST-medel på drygt två år och avregistrerades nyligen som trossamfund • Utreds av patriarken i Antiokia efter uppgifter om misskötsel och bristande ledarskap

Antiokias ortodoxa kyrka måste betala tillbaka drygt 268 000 kronor i statligt stöd, och har avregistrerats som trossamfund. Den församling i Södertälje som tagit emot bidragen utreds nu av patriarken av Antiokia.
– Situationen kommer att kräva en läkeprocess, säger fader Mikael Fälthammar, präst i en annan av patriarkatets svenska församlingar

Dagen har tidigare skrivit om hur arbetet med att inrätta ett nytt ortodoxt stift, Antiokias ortodoxa kyrka i Skandinavien, gick i stöpet när det visade sig att den tänkta domkyrkoförsamlingen i Södertälje sålt vidare sin egen kyrka under oklara omständigheter.

I den konflikt som uppstod förklarade det nya samfundets företrädare att de under en övergångsperiod mist tillgången till det bankkonto dit de statliga bidragen satts in.

Dagen besöker S:ta Maria ortodoxa kyrka i Södertälje. Arkemandrit Jean Mansour, företrädare för Antiokias ortodoxa kyrka i Skandinavien.

Den summa man nu blir återbetalningsskyldig uppgår till 268 527 kronor – medel som betalas ut som organisationsbidrag under 2021 och 2022 genom Myndigheten för stöd till trossamfund, SST. Redovisning saknas nämligen för hur medlen fördelats till de drygt tio övriga församlingar i Sverige som är underställda patriarken av Antiokia, Johannes X.

Mikael fader Fälthammar är präst i en av dessa församlingar, Kristi Uppståndelses ortodoxa församling i Göteborg, grundad 2010.

Han konstaterar att turerna kring S:ta Maria kyrka i Södertälje påverkar alla församlingar som är underställda patriarkatet, även om de saknar en gemensam struktur.

Mikael Fälthammar

– Det finns ingen nationellt omfattande organisation i dag som involverar alla antiokenska församlingar, utan alla, också vår, fungerar som fristående ideella föreningar, säger han till Dagen.

Utreds av patriarken

I brist på ett svenskt stift har patriarken av Antiokia varit de svenska församlingarnas biskop. Jean Mansour, präst i S:ta Maria församling, har i egenskap av patriarkens vikarie ”haft ansvar för den andliga hjorden i Sverige”, säger Mikael Fälthammar, och förmedlat bidrag till övriga församlingar.

– Det har tidigare utgått medel oregelbundet och inte så höga summor. Vad jag kan minnas var det ett bra tag sedan en sådan summa inkom på vårt konto, säger han.

Nyligen besökte en företrädare för patriarken i Antiokia Sverige för att få klarhet i vad som hänt.

– Många röster från Sverige hade anmält sin oro över misskötseln av församlingen i Södertälje och det dåliga ledarskapet från vikarien, säger Mikael Fälthammar.

– Därför kom metropoliten för att undersöka situationen på nära håll, så att patriarken på bästa möjliga grund kan fatta beslut om vad som vad som sa ske i Södertälje. Just nu inväntar vi den processen.

Hur påverkar skeendet kring S:ta Maria er församling?

– Det påverkar oss på så sätt att arbetet vi försöker bygga upp har en enorm bromskloss framför sig av inkompetens och skeenden som undergräver förtroendet, delvis för Antiokias kyrka som organisation men också för kyrkan som sakramental kropp, säger Mikael Fälthammar.

– Men gudstjänstarbetet fortsätter, tack vare goda präster och medlemmar som kämpar på lokalt med en genuin vision av vad kyrkan är.

Att Kammarkollegiet avregistrerat Antiokias ortodoxa kyrka i Skandinavien som trossamfund, eftersom registerhållningsavgiften inte betalats, är enligt honom mindre viktigt.

– Vi kommer hur som helst att behöva börja om från början och bygga med goda kompetenta krafter. Sådana finns många inom kyrkan i Sverige, säger Mikael Fälthammar.

– Sedan kommer situationen att kräva en läkeprocess efter det att allt är färdigt, och en återuppbyggnad av förtroendet i relation till fromma församlingsbor i Södertälje.

Antiokia ortodoxa kyrka är enligt SST ett av 18 ortodoxa trossamfund som uppbär statligt stöd.

Dagen har sökt företrädare för S:ta Maria, däribland församlingens präst Jean Mansour, i samband med en tidigare version av artikeln.

Fler artiklar för dig